Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει το αδιέξοδο των εργαζομένων στην ΚΣΟΣ

Την εργοδοτική ασυδοσία στο συσκευαστήριο της Κεντρικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ) στο Ηράκλειο της Κρήτης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Εκεί 250 εργαζόμενοι εργάζονται από αρχές Αυγούστου ανασφάλιστοι, όπως αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο του ΙΚΑ κι έπειτα από καταγγελίες εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι ενώ δούλευαν υπερωριακά, αμείβονταν μόνο για όσες ώρες λειτουργούσε το συσκευαστήριο. Επίσης κατά την διενέργεια του ελέγχου του ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι δέχονταν πίεση να δηλώσουν ότι είναι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.

Να θυμίσουμε ότι διευθυντής της ΚΣΟΣ είναι ο Γρηγόρης Μακαρώνας, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που συνέβαλε στο να εφαρμοστούν αντεργατικές αποφάσεις, ενώ πρόεδρος της ΚΣΟΣ είναι ο Μανώλης Γαβαλάς, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, ο οποίος μάλιστα δήλωνε ότι δεν πρόκειται να πληρώσει κανένα πρόστιμο για τις αντεργατικές παραβάσεις αφού, όπως ισχυριζόταν, δεν έγινε καμία συνειδητή παρανομία.

Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων τονίζεται: «Η διοίκηση της ΚΣΟΣ, αξιοποιώντας τον αντεργατικό νόμο της ΝΔ, άρθρο 53 του Ν.3518/06 και της εγκυκλίου (42/26-5-08) του ΙΚΑ, με τα οποία δίνεται η δυνατότητα στους εμποροβιομηχάνους που μεταποιούν ή διακινούν αγροτικά προϊόντα να προσλαμβάνουν εποχικό προσωπικό και να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους στον ΟΓΑ, προέβησαν στην κατάφορη καταπάτηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από το συγκεκριμένο μέτρο πλήττονται χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως γυναίκες πάνω από 45 ετών, που βρίσκουν διέξοδο σ' αυτόν τον κλάδο των εποχικών, για να συμπληρώσουν τα ένσημα του ΙΚΑ για τη συνταξιοδότησή τους. Συνέπεια αυτής της κατάφωρης αδικίας είναι μέσα στην ίδια επιχείρηση να υπάρχουν εργάτες που ασφαλίζονται από τον εργοδότη στο ΙΚΑ και οι οποίοι δικαιούνται δώρα, άδειες, επιδόματα κλπ. και άλλοι που δεν τα δικαιούνται, αφού είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Από τη χαριστική ρύθμιση οι εργοδότες επωφελούνται ετησίως με πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ