Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το τέλος του Λένινγκραντ...

...όταν οι κεφαλαιοκράτες αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία μιας ηρωικής πόλης

Ετσι θα μοιάζει το ...«νέο» Λένινγκραντ
Ετσι θα μοιάζει το ...«νέο» Λένινγκραντ
«Ταφόπλακα» στην πόλη - «Ηρωα» του Λένινγκραντ (τιμητικός προσδιορισμός επί ΕΣΣΔ, λόγω της ηρωικής αντίστασης του λαού του κατά τη γνωστή πολύχρονη πολιορκία της πόλης από τους ναζί) βάζει το αστικό ρωσικό κράτος, μετά την προχθεσινή απόφαση των τοπικών αρχών να «κλείσουν» το ύψος του ουρανοξύστη που θέλει να χτίσει το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο της «Γκαζπρόμ» ακριβώς στο κέντρο της, στα 403 μ. ύψος!

Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη που θα καταστρέψει το ιστορικό κέντρο, την ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά μιας από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, πόλης - συμβόλου της Επανάστασης του Οχτώβρη, άρρηκτας δεμένης με την ιστορία του ρωσικού λαού, σε όλα τα επίπεδα (επιστήμη, τέχνη κλπ.).

Το καταστροφικό αυτό σχέδιο καταστρώνεται από το 2005, προκαλώντας πλήθος οργισμένων αντιδράσεων από τους κατοίκους, τους φορείς των αρχιτεκτόνων και άλλων μαζικών φορέων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ο ουρανοξύστης θα είναι η αρχή του τέλους της πόλης, αφού, όπως ομολογεί η κυβέρνηση, αποτελεί το «σύμβολο της νέας οικονομικής εποχής» της Ρωσίας, δηλαδή του άγριου καπιταλισμού που επιβλήθηκε μετά την αντεπανάσταση! Αλλωστε, η περιοχή που θα χτιστεί ο ουρανοξύστης προορίζεται να μετατραπεί σε «οικονομικό κέντρο», γεγονός που απειλεί ολόκληρο το ιστορικό κέντρο. Εύλογες συνέπειες αυτής της επιλογής θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη εκτόξευση της αξίας γης, η καταστροφή των πανέμορφων κτιρίων που διατηρούνται και χρησιμοποιούνται για κατοίκηση επί αιώνες, μιας αρχιτεκτονικής που προστατεύθηκε με αίμα κατά την πολύχρονη πολιορκία από τους ναζί.

Αντίθετη στον ουρανοξύστη είναι και η ΟΥΝΕΣΚΟ, η οποία έχει εντάξει το ιστορικό κέντρο του Λένινγκραντ στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αντιπροσωπεία του οργανισμού επισκέφθηκε την πόλη το 2007, σημειώνοντας ότι η Πετρούπολη (όπως είναι το σημερινό όνομα του Λένινγκραντ) έχει διατηρήσει «εντυπωσιακά» τον αρχιτεκτονικό της ορίζοντα, που δε διαταράχτηκε καθόλου στους τρεις αιώνες ύπαρξής της. Θα διαταραχτεί, όμως, αν χτιστεί το τερατούργημα.

Να σημειωθεί ότι για την επικύρωση του ύψους του ουρανοξύστη χρειάζεται η υπογραφή της κυβερνήτριας του Λένινγκραντ, Βαλεντίνας Ματβιένκο. Κάτι που όμως είναι τυπικό, αφού η συγκεκριμένη κυβερνήτης ήταν από την αρχή από τους πλέον ένθερμους οπαδούς της καταστροφής, ενώ επί των ημερών της η αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης αλώνεται από το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ