Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην περάσει το σχέδιο αποπροσανατολισμού

Κοινή ανακοίνωση των δύο Οργανώσεων, με αφορμή το μνημείο του Επικούρειου Απόλλωνα

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, με αφορμή διάταγμα του υπουργείου Πολιτισμού που αποσπά το μνημείο του Επικούρειου Απόλλωνα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας στην αντίστοιχη της Καλαμάτας και τις αντιδράσεις αποπροσανατολισμού που αυτό έχει προκαλέσει στις δύο τοπικές κοινωνίες με ευθύνη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας βρίσκονται θεατές ενός καλοσχεδιασμένου σχεδίου αποπροσανατολισμού από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά, που ενόψει των εκλογών τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να μπουν στην ημερήσια διάταξη. Στους δύο νομούς, τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν φέρει σαν πρώτο θέμα συζήτησης αν βρίσκεται ο Επικούρειος Απόλλωνας στην Ηλεία ή στην Μεσσηνία λες και ο Ικτίνος, όταν τον σχεδίαζε, του έβαλε ρόδες να μετακινείται πότε από εδώ και πότε από εκεί ή τον σχεδίασε μόνο για τους μεν ή τους δε.

Πρόκειται για Μαυρογιαλούρους του χειρότερου είδους και νομίζουν πως απευθύνονται σε κατοίκους μπανανίας. Υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού και τον κοροϊδεύουν ασύστολα. Ξυπνούν τοπικιστικά ένστικτα με γελοίους τρόπους με μόνο σκοπό τα ψηφαλάκια. Τέτοιου είδους θέματα είναι το "αλατοπίπερο" μιας προεκλογικής εκστρατείας, στην οποία κυριαρχεί η εναγώνια προσπάθεια της πλειοψηφίας των "πρωταγωνιστών" της να κρύψουν τα βασικά που τους ενώνουν, μπας και "τσιμπήσουν" κάποιους σταυρούς παραπάνω.

Κρύβουν και οι δύο την ουσία. Η οποία είναι ότι η πολιτιστική κληρονομιά (και) στον Επικούρειο Απόλλωνα αποτελεί αντικείμενο "επενδυτικών" σχεδίων διαφόρων ιδιωτικών φορέων, από "Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις" και "τουρ - οπερέιτορς" μέχρι "καθαρόαιμες" επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ως πολιορκητικό κριό την "πολιτιστική χορηγία" και ακόμη την ίδια την ενσωματωμένη στην ιδιωτικοοικονομική διαχείριση "πρασινογάλαζη" Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και στην υπόθεση του Επικούρειου Απόλλωνα συγκρούονται και πάλι δύο πολιτικές: Η μία θεωρεί τον πολιτισμό χρυσοφόρο κέρας για το τουριστικό κεφάλαιο και τη βιομηχανία του θεάματος κλεισμένο σε αστραφτερά κέντρα με πανάκριβες υπηρεσίες για λίγους. Στο πλαίσιο αυτό, η όποια ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων γίνεται στο όνομα της επιχειρηματικής και τουριστικής εκμετάλλευσης, με σκοπό το κέρδος και όχι το περιεχόμενο και την αισθητική των αρχαίων μνημείων. Η άλλη επιδιώκει ο πολιτισμός να γίνει κτήμα των πολλών, που τον διαφύλαξαν, τον ανέπτυξαν και εξακολουθούν με το μόχθο τους να τον δημιουργούν. Ο λαός έχει έναν ακόμη λόγο να συνταχθεί δραστήρια με την πολιτική του ΚΚΕ, στον αγώνα για την ελεύθερη πρόσβαση όλων στους αρχαιολογικούς χώρους, που πρέπει να μετατραπούν σε κοινωνική ιδιοκτησία στο έδαφος της φιλολαϊκής ανάπτυξης του πολιτισμού, στις συνθήκες της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι οι εργαζόμενοι και στην Ηλεία και στη Μεσσηνία έχουν κέρδος με την ψήφο τους στις 4 Οκτώβρη να ρίξουν και τα δύο κόμματα αθροιστικά, όσο γίνεται πιο κάτω και να ενισχυθεί το ΚΚΕ όσο γίνεται περισσότερο, για να αποκτήσει μεγαλύτερα "φτερά" η οργάνωση των εργαζομένων, έτσι ώστε από την επομένη των εκλογών να διεκδικούν με καλύτερους όρους.

Στις 4 Οκτώβρη ψηφίζουμε μόνο ΚΚΕ!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ