Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Επίθεση φιλίας» από Αχμαντινετζάντ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Το Ιράν δεν είναι απειλή για τις ΗΠΑ. Μπορεί να γίνει φίλος και όσοι έχουν συνεργαστεί με το Ιράν, ιστορικά, έχουν αποβεί κερδισμένοι». Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο «Associated Press», ο Ιρανός Πρόεδρος λίγες ώρες πριν την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από την οποία θ' απουσιάσει η ισραηλινή αντιπροσωπεία, ενώ πιθανότατα ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία θα εκπροσωπηθούν από χαμηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ο Αχμαντινετζάντ, με χαμηλούς τόνους στη συνέντευξη, πρόσφερε τη βοήθεια του Ιράν «για να σταθεροποιηθεί το Αφγανιστάν», υποστηρίζοντας ότι για το χάος ευθύνονται οι ΗΠΑ και ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Επίσης, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη «για ανοιχτή και σε βάθος συζήτηση» με τους «6», δηλαδή τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία, αρχής γενομένης από τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου στη Γενεύη.

Αναφερόμενος, πάντως, στη συνάντηση αυτή ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, υπογράμμισε ότι «όλοι περιμένουμε να συζητηθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και όχι να γίνει μια γενική συζήτηση. Περιμένουμε απαντήσεις».

Στο Ιράν αναφέρθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του. Ο Νετανιάχου, αποφεύγοντας επισταμένα ν' απαντήσει για το αν το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης, επέμεινε στην τρομο-λαγνεία υπογραμμίζοντας ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, «τότε θα οδηγηθούμε σε μια τρομοκρατία με πυρηνική ομπρέλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ