Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αντιλαϊκός βηματισμός στη ρότα της ΕΕ

Στις Βρυξέλλες το ραπόρτο με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Οι «κατευθύνσεις» τους έχουν δοθεί από το Μάρτη...

Το πρόσθετα αντιλαϊκά «διαρθρωτικά και μόνιμου χαρακτήρα» μέτρα δρομολογούνται και σε επίπεδο ΕΕ, τα οποία και θα εφαρμοστούν είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Την επόμενη εβδομάδα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) στέλνει στη Γιούροστατ το ραπόρτο με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, στη βάση του οποίου το εμφανιζόμενο έλλειμμα φτάνει στο 6% του παραγόμενου ΑΕΠ. Ηδη από το Μάρτη φέτος η Κομισιόν έχει υποδείξει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και βηματισμό. Πρόσχημα είναι η διόγκωση των ελλειμμάτων μετά και τις νέες αστρονομικές επιδοτήσεις που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους εκχώρησαν στις μερίδες της πλουτοκρατίας. Να σημειωθεί πως και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει το «μήνυμα» και από την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας, του εντεταλμένου εθνικού παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ η Κομισιόν στις αρχές Δεκέμβρη 2009 θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του προγράμματος «δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και κατευθύνσεις μαζί με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους αποφασίστηκαν και σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Γιούρογκρουπ) που για την Ελλάδα σημαίνει και νέες «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» στη δημοσιονομική πολιτική, με την παραπέρα περιστολή κρατικών δαπανών, νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα λαϊκά στρώματα, «παρεμβάσεις» στο ασφαλιστικό σύστημα, την «απελευθέρωση» λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων κ.ά. Πρόκειται δηλαδή για κατευθύνσεις στις οποίες έχουν δεσμευθεί να πορευτούν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Και οι δυο τους το μόνο που υπόσχονται είναι να εκλιπαρήσουν για κάποια μικρή παράταση χρόνου, αντίστοιχη με αυτή που έχει δοθεί σε άλλα κράτη που έχουν εμφανίσει δημοσιονομικές αστοχίες. Στη βάση των παραπάνω, είτε ο ένας είτε ο άλλος κυβερνητικός διαχειριστής θα «πρέπει» μέχρι τέλος Οκτώβρη να έχει υποβάλει συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο στη συνέχεια θα περάσει και πάλι από την κρησάρα της ΕΕ.

Σε αυτή τη φάση πρόσχημα είναι και η καπιταλιστική κρίση, τις επιπτώσεις της οποίας φορτώνουν στα θύματα της πολιτικής τους, στα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα. Σε επίσημο έγγραφο της Κομισιόν (Μάρτης 2009) σημειώνουν πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ «καταφεύγουν στα κρατικά αποθέματα για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και να αναχαιτίσουν τη χειρότερη οικονομική κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». Σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, τα κράτη - μέλη τους θα διοχετεύσουν το 3,3% του ΑΕΠ της ΕΕ, δηλαδή 400 δισ. ευρώ περίπου, στην οικονομία επί δύο χρόνια. Να σημειωθεί ότι στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνουν το ύψος των κρατικών εγγυήσεων που εκχώρησαν στους πλουτοκράτες και το οποίο θα εμφανίσουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ