Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το κέρδος της αγροτιάς

Σε όλο και πιο εξευτελιστικά επίπεδα ρίχνονται οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής και της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων. Και το κακό δεν πρόκειται να σταματήσει όποιος κι αν βγει στην κυβέρνηση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι αγροτικές τιμές και το εισόδημα της αγροτιάς θα συμπιέζονται όλο και πιο πολύ.

***

Στο διάστημα 2000-2008 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20%, ενώ στο ίδιο διάστημα το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 41%! ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τάζουν καλύτερες μέρες για τους αγρότες, αλλά η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Φέτος οι τιμές στο στάρι, στις ελιές, στα σταφύλια και σε πολλά ακόμα προϊόντα είναι ακόμα πιο χαμηλές. Για παράδειγμα, το κόστος παραγωγής και συγκομιδής στα αμπέλια είναι πιο μεγάλο ανά κιλό από τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι οινοβιομήχανοι. Και ούτε η «άλλη γεωργία» ή η «πράσινη οικονομία» ή η πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων θα δώσουν ώθηση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, όσο υπάρχουν η νέα ΚΑΠ και οι νόμοι του κέρδους. Αν δεν υπάρξουν κατώτατες εγγυημένες τιμές και εγγυημένο εισόδημα, δε θα υπάρχει καμία εξασφάλιση για την αγροτιά.

***

Η μικρομεσαία αγροτιά θα πλήττεται ανελέητα όσο εφαρμόζεται η αντιαγροτική πολιτική που επιβάλλουν η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ. Θα οδηγείται με ταχείς ρυθμούς στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μπρος σ' αυτή την κατάσταση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη μικρομεσαία αγροτιά, παρά μόνο να εντείνει και να μαζικοποιήσει τον αγώνα, μαζί με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Και στις 4 του Οκτώβρη να καταδικάσει με την ψήφο της τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτή την ολέθρια πολιτική, υπερψηφίζοντας μαζικά το ΚΚΕ. Μόνο έτσι θα έχει κέρδος η αγροτιά!


Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ