Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στο ίδιο έργο θεατές

Νέα ριάλιτι τηλεσκουπίδια, κουζινο-μαγειρέματα, φτηνές παραγωγές, μεγάλες δόσεις ξένου προγράμματος, αλλά και το καθιερωμένο πρωινό και μεσημεριάτικο κουτσομπολιό, είναι τα στοιχεία που συμπληρώνουν το τηλεοπτικό ψηφιδωτό, με τα οποία επιχειρούν οι υπεύθυνοι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών να «γεμίσουν» όπως όπως τα προγράμματά τους και τη φετινή τηλεοπτική χρονιά.

Ολα τα κανάλια έχουν μπει με γοργούς ρυθμούς στο ανελέητο παιχνίδι του εύκολου κέρδους, προβάλλοντας χιλιομασημένα «σόου», που θα ανεβάσουν τους δείκτες της τηλεθέασης, αλλά θα κατεβάσουν και θα υποβαθμίσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη. Η ενημέρωση διαμορφώνεται ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, τα αληθινά καθημερινά προβλήματα κουκουλώνονται ή υποβαθμίζονται, η ανάγκη για ψυχαγωγία μέσα από προγράμματα που θα προάγουν τον πολιτισμό είναι εξαφανισμένα.

Και τη φετινή τηλεοπτική χρονιά τα προγράμματα που έχουν να επιδείξουν τα κανάλια αποτελούν την συνέχεια της τηλεοπτικής παρακμής των προηγούμενων χρόνων. Το MEGA, για παράδειγμα, μαζί με μια σειρά τηλεπαιχνιδιών, ελληνικών σειρών, θα εντάξει στο πρόγραμμά του και το ριάλιτι «Παταγονία: Η άκρη του κόσμου». Μετά τον εγκλεισμό σε φάρμες, σε σπίτια, απομονώσεις σε εξωτικά νησιά, τώρα το κανάλι στέλνει τους παίκτες στο σημείο που ...τελειώνει ο κόσμος, για να γνωρίσουν μέρη «που δεν έχει πατήσει ανθρώπινο πόδι», συμμετέχοντας συγχρόνως σε δοκιμασίες που θα τους φέρουν αντιμέτωπους με τη φύση, αλλά και με τους ...συμπαίκτες τους.

Από την άλλη πλευρά, ο ALPHA, μαζί με τα μαγειρέματα και το ξένο πρόγραμμα, «πρωτοτυπεί» βρίσκοντας, από τη μία, νύφες για ...μοναχικούς αγρότες και, από την άλλη, λύσεις σε ...υπερχρεωμένες οικογένειες. Ετσι, «για λογαριασμό σας...», ο ALPHA εκμεταλλεύεται τις «άδειες τσέπες», τα «άδεια πορτοφόλια» και τα «άδεια ταμεία» και μετατρέπει σε σόου την αγωνία και την απόγνωση χρεωμένων ελληνικών νοικοκυριών. Να αναμένουμε ότι στο σόου θα μετέχουν και εργαζόμενοι του σταθμού, στους οποίους η διοίκηση έδειξε το δρόμο της εξόδου;

Παράλληλα, ο ΑΝΤΕΝΝΑ, πέρα από το «ψαλίδισμα» των ελληνικών σειρών, θα γεμίσει τις τηλεοπτικές ώρες με προγράμματα που θα έχουν μπόλικη δόση από ριάλιτι. Για παράδειγμα, θα συνεχίσει να μεταδίδει τις απεγνωσμένες τακτικές αντρών, που υπό το φως των κεριών και μαγειρικών συνταγών προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον νεαρών γυναικών. Συγχρόνως, ακολουθώντας την πεπατημένη, θα προβάλλει, για μία ακόμη χρονιά, ριάλιτι ανάδειξης υποκριτικών και φωνητικών ...ταλέντων, αλλά και αναζήτησης ανθρώπων που θα ενταχτούν στον κόσμο του ...μόντελινγκ.

Πάντως, από τους υπεύθυνους των καναλιών, κατά τις παρουσιάσεις των προγραμμάτων τους, αυτό που υπερτονίστηκε ήταν η λιτότητα, η οικονομική κρίση, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, η μείωση των διαφημιστικών δαπανών κατά 25% που τους ανάγκασε να προχωρήσουν σε περικοπές. Βέβαια, και τις προηγούμενες χρονιές, οπότε και δεν υπήρχε η ...δικαιολογία της λιτότητας και της οικονομικής κρίσης, πάλι σκουπίδια επέλεγαν να «ταΐσουν» τους τηλεθεατές. Οσο για τους εργαζόμενους που έχουν χάσει τη δουλειά τους μέσω της λεγόμενης «εθελούσιας εξόδου», που εφάρμοσαν τους τελευταίους μήνες ο ΑΝΤΕΝΝΑ και ο ALPHA, κουβέντα... Αλλά αυτές είναι πραγματικές ειδήσεις.


Α. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ