Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΧΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σοβαρά προβλήματα υποδομής στα σχολεία

Από περσινές κινητοποιήσεις για τη σχολική στέγη στην Πολίχνη

Motion Team

Από περσινές κινητοποιήσεις για τη σχολική στέγη στην Πολίχνη
Τα σοβαρά προβλήματα υποδομής, που έχουν κινητοποιήσει τους μαθητές του 3ου Λυκείου και του 3ου Γυμνασίου Πολίχνης, καταγράφει ο Δήμος Πολίχνης σε δελτίο Τύπου, και προβάλλει τις διεκδικήσεις του για την κάλυψη των αναγκών. Αιτία των προβλημάτων, η εφαρμοζόμενη ευρωενωσιακή αντιεκπαιδευτική πολιτική σχολικής στέγης των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που ταλανίζει μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω συνοικίες.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν καταλάβει, εδώ και μέρες, τα σχολεία τους οι μαθητές του 3ου Λυκείου Πολίχνης, εξαιτίας της διπλοβάρδιας, και οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου, εξαιτίας των ελλείψεων σύγχρονης υποδομής.

Στο δελτίο Τύπου ο Δήμος Πολίχνης σημειώνει ότι στο Δήμο υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα διπλοβάρδιας. Είναι σε διπλοβάρδια το 45% των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το 25% των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι σε διπλοβάρδια, επιπλέον και δύο Νηπιαγωγεία! Αλλά προβλήματα υποδομής πέρα από τη διπλοβάρδια έχουν δύο σχολικά συγκροτήματα, τα οποία είναι προκατασκευασμένα από τη ΜΟΜΑ (1974 και 1975) και για να συντηρηθούν στοιχειωδώς ο Δήμος Πολίχνης ξοδεύει αρκετά χρήματα κάθε χρόνο. Σε αυτά φιλοξενούνται τρία Δημοτικά, τρία Νηπιαγωγεία, δύο Γυμνάσια κι ένα Λύκειο. Το πρόβλημα σχολικής στέγης θα οξυνθεί τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού και της ένταξης 1.000 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Δήμου Πολίχνης, καταγράφονται τα ακόλουθα ζητήματα: Τα δύο από τα τρία Λύκεια της Πολίχνης, το 1ο και το 3ο, είναι σε διπλοβάρδια. Το 1ο Λύκειο με το 1ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο με το 4ο Γυμνάσιο λειτουργούν σε εναλλασσόμενη διπλοβάρδια. Για τα σχολεία αυτά είχαν υπογραφεί συμβάσεις με τον ΟΣΚ (μελέτη κατασκευής και χρηματοδότησης σχολείων) από τις 11 Νοέμβρη του 2004, αλλά δεν ακολουθήθηκε το χρονοδιάγραμμα και εντάχθηκε στις ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας. Το 12ο Δημοτικό και το 11ο Νηπιαγωγείο λειτουργούν σε διπλοβάρδια μαζί με το 5ο Δημοτικό και το 5ο Νηπιαγωγείο. Γι' αυτά ο Δήμος Πολίχνης πρόκειται να υπογράψει προγραμματική σύμβαση κατασκευής και χρηματοδότησης του έργου εφόσον προχωρήσουν νομοθετικές ενέργειες μεταξύ του υπουργείου Παιδείας, του ΟΣΚ και των δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης. Για το 1ο ΕΠΑΛ, το 8ο Δημοτικό και το 18ο Νηπιαγωγείο έχουν ζητηθεί από τον ΟΣΚ απαλλοτριώσεις δύο οικοπέδων (ένα για το ΕΠΑΛ κι ένα για τα άλλα δύο) και αναμένεται υπουργική απόφαση έγκρισης της σχετικής σύμβασης. Για το 9ο Δημοτικό σημειώνει ότι εντάχθηκε στον προγραμματισμό της ΝΑΘ η ανέγερση του σχολείου, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου κι αναμένεται η δημοπράτηση ανέγερσής του. Για το 1ο Δημοτικό η αμιαντοκατασκευή, όπου στεγάζεται σήμερα, θα κατεδαφιστεί και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, ενώ γίνεται προσπάθεια να δημοπρατηθεί η ανέγερσή του από τον ΟΣΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ