Δευτέρα 5 Οχτώβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις

Οξύνεται η αντιπαράθεση για την αποστολή ή όχι ενισχύσεων

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις μεγαλύτερες απώλειές τους εδώ και ένα χρόνο κατέγραψαν, χτες, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν μετά από επίθεση σημαντικού, όπως διέρρευσε, αριθμού Ταλιμπάν κατά μικρής βάσης στα σύνορα με το Πακιστάν. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Ταλιμπάν εισήλθαν από τα σύνορα με το Πακιστάν και επιτέθηκαν στη βάση. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ αρκετοί άλλοι, των οποίων ο αριθμός δε διευκρινίστηκε, τραυματίστηκαν.

Οι απώλειες αυτές ήρθαν να προστεθούν στο θάνατο άλλων δύο Αμερικανών στρατιωτών, το Σάββατο, τους οποίους σκότωσε ο Αφγανός στρατιώτης, με τον οποίο πραγματοποιούσαν περιπολία, στα ανατολικά της χώρας.

Κληθείς να σχολιάσει τη χτεσινή πολύνεκρη επίθεση των Ταλιμπάν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, απόστρατος στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς, υποστήριξε ότι παρά τη θλιβερή είδηση, το Αφγανιστάν δε βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο «να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν». Αντίθετα, υποστήριξε, το σημαντικό είναι «να ελεγχθούν τα σύνορα και να κερδηθεί η μάχη στις συνοριακές περιοχές του Πακιστάν, τις οποίες χρησιμοποιούν ως ορμητήριο οι Ταλιμπάν». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζόουνς θεωρείται ένα βασικό στέλεχος της αμερικανικής διοίκησης που αντιτίθεται, εμμέσως πλην σαφώς, στην πρόταση αποστολής επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Διαφορετική άποψη έχει ο νέος επικεφαλής του βρετανικού ΓΕΣ. Ο στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, σε εκτενή του συνέντευξη στην «Daily Telegraph», υποστηρίζει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό «το ΝΑΤΟ να σταθεροποιήσει το Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν και γενικά οι εξτρεμιστές να λάβουν το μήνυμα ότι δε νίκησαν. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση, δε θα σταματήσουν στο Αφγανιστάν και ο κίνδυνος για τη Δύση είναι τεράστιος». Κατά τον Ρίτσαρντς, η ανάγκη αποστολής επιπλέον δυνάμεων είναι «πολύ σημαντική, όπως και η μείωση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ