Δευτέρα 5 Οχτώβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Προειδοποιήσεις... σε κλίμα συνεργασίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Βρισκόμαστε στην κρίσιμη χρονική στιγμή, που η αντιπαράθεση, θα πρέπει να γίνει συνεργασία και διαφάνεια», εκτίμησε, σχολιάζοντας τις σχέσεις του Ιράν με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και τη Δύση, ο απερχόμενος επικεφαλής της. Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, από την Τεχεράνη όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο για επαφές με την ιρανική ηγεσία, ανακοίνωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε στις 25 Οκτώβρη, να γίνουν οι πρώτες επιθεωρήσεις στη δεύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου, που το Ιράν κατασκευάζει, όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα από τον Αμερικανό Πρόεδρο, στην πόλη Κομ.

Ο Μπάρανταϊ επανέλαβε ότι, μέχρι στιγμής, η ΔΕΑΕ «δεν έχει αποδείξεις για κατασκευή πυρηνικών όπλων αλλά ανησυχεί για τις προθέσεις της Τεχεράνης». Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει μια «μυστική», όπως χαρακτηρίζεται, έκθεση επιθεωρητών της ΔΕΑΕ που δόθηκε, χτες, στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «New York Times», σύμφωνα με την οποία το Ιράν «έχει την τεχνογνωσία να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο».

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, Τζέιμς Τζόουνς, δήλωνε ότι «μέχρι στιγμής, υπάρχει ικανοποίηση από το βαθμό ανταπόκρισης και συνεργασίας του Ιράν μετά τη συνάντηση της Τετάρτης στη Γενεύη». Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, η οποία, όμως, συμπλήρωνε ότι παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, πάντως, επέμενε ότι «δεν απομένουν ζητήματα προς διευκρίνιση ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα γιατί το Ιράν έχει πλήρως συνεργαστεί και θα συνεχίσει να το πράττει». Τόνιζε, δε, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε λάθος όταν κατηγόρησε το Ιράν ότι «έκρυψε τη δεύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού, γιατί είχε γνωστοποιηθεί στη ΔΕΑΕ στην απαραίτητη στιγμή», κάτι, όμως, που διέψευσε ο Μπάρανταϊ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ