Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Η κρίση και ο ρόλος των συνδικάτων

Ολοκληρώθηκε χτες διεθνές σεμινάριο στις Βρυξέλλες. Πλούσιες πρωτοβουλίες για την οργάνωση των εργατικών αγώνων

Από την πρόσφατη συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ, στην Αθήνα
Από την πρόσφατη συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ, στην Αθήνα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χτες οι διήμερες εργασίες του διεθνούς σεμιναρίου που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στις Βρυξέλλες με θέμα «Καπιταλιστική οικονομική κρίση και ο ρόλος των συνδικάτων». Στο σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 40 συνδικαλιστές από 27 χώρες (8 χώρες της Ευρώπης, 5 χώρες της Αφρικής, 6 χώρες της Ασίας, 6 χώρες της Μ. Ανατολής και 2 της Λατινικής Αμερικής).

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών επικεντρώθηκαν στην ανάγκη τα συνδικάτα να δυναμώσουν τον αγώνα για να μην πληρώσουν την κρίση των καπιταλιστών οι εργαζόμενοι. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η ΠΣΟ θα πρωτοστατήσει το επόμενο διάστημα στο σχεδιασμό και στην προώθηση νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών σε κάθε χώρα, με ζητούμενο να αγκαλιάσουν οι νέες παρεμβάσεις όσο το δυνατόν πλατύτερες μάζες εργαζομένων.

Μιλώντας στο σεμινάριο εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το σχέδιο εξόδου από την κρίση, τα μέτρα που παίρνονται και από νεοφιλελεύθερους και από σοσιαλδημοκράτες διεθνώς, στοχεύουν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και να βγει ενισχυμένο το κεφάλαιο. Η ελπίδα των εργαζομένων βρίσκεται στο δυνάμωμα των αγώνων σε ταξική κατεύθυνση σε κάθε χώρα και διεθνώς. Ποιους δρόμους έχουμε μπροστά μας; Τον έναν τον ζούμε και έχει καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή της εργατικής, λαϊκής οικογένειας, ο άλλος δρόμος περνάει μέσα από την σύγκρουση και την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας που στο επίκεντρο θα βάζει τις δικές μας ανάγκες, μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή είναι η επιλογή και γι' αυτή θα παλέψουμε».

Με πρωτοβουλία της ΠΣΟ, που εντείνει τις προσπάθειες για την ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων αλλά και την αγωνιστική συσπείρωση και οργάνωσή τους ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων, το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί:

  • Στις 5 - 6 Νοέμβρη, στην Πράγα, το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ για τις εργαζόμενες γυναίκες.
  • Στις 18 - 20 Νοέμβρη, στη Λίμα, η παγκόσμια συνάντηση για την εργαζόμενη νεολαία.
  • Στις 1 - 2 Δεκέμβρη, στην Αθήνα, συνέδριο εργαζομένων στους τομείς του Τουρισμού και των Ξενοδοχείων με στόχο την ίδρυση Διεθνούς Κλαδικής Ομοσπονδίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ