Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
«Μπαλώματα» αντί για μόνιμους διορισμούς

Τις ελλείψεις στα σχολεία Ειδικής Αγωγής καταγγέλλει η Γραμματεία Μεσσηνίας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση για τις ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή
Από πρόσφατη κινητοποίηση για τις ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή
Με «περιφερόμενους» εκπαιδευτικούς, αντί μόνιμους διορισμούς, επιχειρείται να καλυφθούν τα κενά επιστημονικού προσωπικού στα σχολεία Ειδικής Αγωγής στην Πελοπόννησο, όπως δείχνει η πρόσφατη απόφαση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης να διαθέσει προσωπικό από ορισμένα σχολεία και σε σχολεία όπου υπάρχουν κενά. Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της πολιτικής που ακολουθείται στην Ειδική Αγωγή, όπου οι ελλείψεις φάνηκαν και φέτος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, με απόφαση με ημερομηνία 2 Οκτώβρη, λογοθεραπευτές, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, εργασιοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, σε διάφορους νομούς, θα βρίσκονται τρεις μέρες τη βδομάδα σε ένα σχολείο και δύο μέρες σε άλλο σχολείο της ίδιας πόλης. Ετσι, όμως, όχι μόνο δεν καλύπτονται οι ελλείψεις, αλλά προκαλείται πρόβλημα και στα σχολεία στα οποία ήδη υπηρετούν, καθώς μειώνεται ο χρόνος παρουσίας τους σε αυτά!

Η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ζητά την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης που, όπως επισημαίνει, «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής που αφήνει μεγάλο αριθμό ΑμΕΑ εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών λειτούργησε στα τέλη Σεπτέμβρη όπως και μια σειρά τμημάτων ένταξης. Είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, που δεν αφήνει περιθώρια για διορισμό μόνιμου ειδικού επιστημονικού προσωπικού», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι και ο τελευταίος νόμος του 2008 για την Ειδική Αγωγή δε στόχευε στην ουσιαστική στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες αλλά στην παράδοση και του ευαίσθητου αυτού τμήματος στις ορέξεις των ιδιωτών προκειμένου ν' αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος των γονιών.

«Για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ανασύνταξης του κινήματος, η αποφασιστική αλλαγή συσχετισμών», σημειώνει το ΠΑΜΕ με αφορμή την απόφαση του περιφερειακού διευθυντή και καλεί τους εκπαιδευτικούς, μαζί με τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

-- Ν' ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή (εκπαιδευτικούς, ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό).

-- Κατάργηση του θεσμού των αναπληρωτών, ωρομίσθιων και συμβασιούχων.

-- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή, υψηλής ποιότητας, με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για να βρουν το δικό τους σχολείο όλα τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες (από την προσχολική αγωγή ως την επαγγελματική εκπαίδευση - αποκατάσταση) που σήμερα είναι εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.

-- Ιδρυση όσων Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής χρειάζονται και τμημάτων ένταξης σ' όλα τα σχολεία της χώρας.

-- Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης αλλά και της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες.

-- Δωρεάν παροχή από το κράτος όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων για τις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

-- Ιδρυση ειδικών παιδαγωγικών τμημάτων σε όλες τις παιδαγωγικές σχολές της χώρας, κατάργηση των αντιεπιστημονικών σεμιναρίων, οργανωμένη επιμόρφωση από το υπουργείο, δωρεάν για όλους τους εκπαιδευτικούς του χώρου.

-- Τρίχρονη υποχρεωτική ειδική προσχολική αγωγή, δημόσιο δίκτυο πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης με θεσμοθέτηση Κέντρων έγκαιρης διεπιστημονικής διάγνωσης - αξιολόγησης - πρόληψης - παρέμβασης και συμβουλευτικής υποστήριξης από τη βρεφική ηλικία, που να διασυνδέεται με τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη δημόσια Ειδική Αγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ