Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Ζαλίζει»... η «ισορροπία» σε «δύο βάρκες»

Οι δημιουργοί του κινηματογράφου δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους ιδιώτες παραγωγούς και διανομείς, ξεκαθαρίζει η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών»!

Τις αγεφύρωτες αντιθέσεις στους κόλπους της κινηματογραφικής κοινότητας επιβεβαιώνουν οι τελευταίες εξελίξεις, με το προχτεσινό, ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ) να κινείται, γενικά, σε θετική κατεύθυνση, αλλά ουσιαστικά να ...«αδειάζεται» από τη χτεσινή ανακοίνωση της λεγόμενης «διασωματειακής» μερικών φορέων του κινηματογραφικού χώρου (!), η οποία δεν αγκαλιάζει το σύνολο των φορέων, μετά τη μεγάλη ρήξη για το κινηματογραφικό «συνέδριο» του 2007 που έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ και τα πορίσματά του κινούνταν στον αντιδραστικό προσανατολισμό της ΕΕ και του δικομματισμού για τα οπτικοακουστικά.

Το ομόφωνο ψήφισμα της προχτεσινής ΓΣ της ΕΕΣ:

  • Καταδικάζει τη «διχαστική τακτική» που ακολούθησε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, έναντι των κινηματογραφιστών.
  • Καλεί σε «συσπείρωση» των σκηνοθετών με την ΕΕΣ.
  • Στηρίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ζητά «από τους σκηνοθέτες των φετινών ταινιών (...) να παρουσιάσουν εκεί τις δημιουργίες τους (...)».
  • Καλεί όλους τους σκηνοθέτες που έχουν φέτος ταινία, σε συζήτηση, αύριο, 7 μ.μ. στην ΕΕΣ, σχετικά με το Φεστιβάλ. Προτείνει «να γίνει μια μεγάλη ανοιχτή συζήτηση, ενταγμένη στις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ γύρω από το παρόν και το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου».
  • Θεωρεί «αναγκαία, το συντομότερο δυνατόν, την επεξεργασία των προτάσεων όλων των φορέων για την κατάθεση στη Βουλή» κινηματογραφικού νομοσχεδίου.

Η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» ξεκαθάρισε στη ΓΣ ότι οι δημιουργοί δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους ιδιώτες παραγωγούς και διανομείς και ότι πρέπει να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε ο δημιουργός να μπορεί να κάνει ταινίες χωρίς «μεσάζοντες» και «μεσολαβητές» της «αγοράς».

Η ΓΣ έγινε με αφορμή «την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένας νέος κινηματογραφικός νόμος», «τους άστοχους κι επιζήμιους χειρισμούς» της διοίκησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου «όσον αφορά τη μείωση των εγκρίσεων και τη μείωση των χρηματοδοτήσεων των σκηνοθετών (...)» και το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχουν ελληνικές ταινίες στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσαν εδώ και καιρό πολλοί σκηνοθέτες και παραγωγοί. Ουσιαστικά η ΓΣ ζητά νέο κινηματογραφικό νόμο από «μηδενική βάση»,απεγκλωβίζοντας έτσι τους δημιουργούς από το να αποδεχτούν όλα τα μέχρι τώρα νομοσχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας - μεταξύ αυτών και τις προτάσεις της «διασωματειακής» - που δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές στον προσανατολισμό τους υπέρ της ενίσχυσης της ιδιωτικής παραγωγής.

Χτες, ωστόσο, μία μέρα μετά το παραπάνω ψήφισμα, η «διασωματειακή» ανακοίνωσε τη νέα τριμελή επιτροπή της (συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΕΕΣ, Χ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Βίντεο, Γ. Σγουράκης, και ο πρόεδρος της Ενωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας, Γ. Γλέζος), ουσιαστικά «αδειάζοντας» το ομόφωνο ψήφισμα της ΓΣ της ΕΕΣ!

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η επιτροπή «συζήτησε την αναγκαιότητα ψήφισης ενός νέου νόμου στα πλαίσια της πρότασης της διασωματειακής (...)»! Δηλαδή, εκεί που η ΓΣ απαιτεί νέο νομοσχέδιο από μηδενική βάση, η «διασωματειακή» επαναφέρει τη δική της πρόταση που, επαναλαμβάνουμε, κινείται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση με την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ!

Χαρακτηρίζει μάλιστα ...«ιστορικό» το «συνέδριο» του 2007 παρότι οδήγησε στη διάσπαση των κινηματογραφιστών. «Σπεύδει» μάλιστα να «συγχαρεί» το νέο υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας «συνεργασία μαζί του», αν και είναι δηλωμένες οι προθέσεις του ΠΑΣΟΚ για τον κινηματογράφο και γνωστά τα «έργα» του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ