Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προμηνύματα νέων ανατροπών τα πρώτα δείγματα γραφής

Τους άξονες που περιγράφονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, προσαρμοσμένους στην προπαγάνδα της «καμένης γης», παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις

Ζήτημα ταχύτερης προσαρμογής του Ασφαλιστικού στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ βάζει με το «καλημέρα» το ΠΑΣΟΚ, σημαίνοντας συναγερμό στο ταξικό εργατικό και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα
Ζήτημα ταχύτερης προσαρμογής του Ασφαλιστικού στις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ βάζει με το «καλημέρα» το ΠΑΣΟΚ, σημαίνοντας συναγερμό στο ταξικό εργατικό και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα
Τους άξονες της πολιτικής λιτότητας, των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που θα εφαρμόσει και θα προωθήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, θα δώσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο και την Κυριακή, όποτε και η Βουλή θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της «νέας διακυβέρνησης» φρόντισε ήδη να τα δώσει το ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι στις 4 Οκτωβρίου υπήρξε «αλλαγή φρουράς» και όχι αλλαγή πολιτικής. Η νέοι διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας, δίνοντας τα διαπιστευτήριά τους στο μεγάλο κεφάλαιο και συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ, ετοιμάζονται να παραδώσουν όλο το λιμάνι του Πειραιά στην Cosco, ενώ χτες, δείχνοντας το σκληρό ταξικό πρόσωπό τους, χτύπησαν με τις δυνάμεις καταστολής εργαζόμενους και ανέργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Εργασίας. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής προανήγγειλε νέο γύρο αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων από την κυβέρνηση.

Βαθιά αντιλαϊκοί άξονες

Σήμερα, ο πρωθυπουργός, αξιοποιώντας το κλίμα της «καμένης γης» που διαμόρφωσε ο ίδιος και οι υπουργοί του τις προηγούμενες μέρες θα ανακοινώσει:

-- Για την «οικονομία», ένα «τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα» στο όνομα των δημοσίων ελλειμμάτων και του «δημόσιου χρέους», για το οποίο καμιά ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, προαναγγέλλοντας νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και συνέχιση της λιτότητας για το λαϊκό εισόδημα. Σε αυτήν την επιχείρηση, θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία για τα «δημοσιονομικά» και τις αντιδραστικές προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Διοικητή της Γ. Προβόπουλου.

-- Για τις «εργασιακές σχέσεις», νέες αντεργατικές ανατροπές με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης με τη θέσπιση προγραμμάτων «κοινωνικής εργασίας», «διά βίου εκπαίδευσης» και «ανασφάλιστων stage» στον ιδιωτικό τομέα. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της «4ετούς επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων», προσφέροντας φτηνά εργατικά χέρια στους εργοδότες, χωρίς καμία δέσμευση για την τύχη των εργαζομένων μετά την παρέλευση της επιδότησης.

-- Για την «κοινωνική ασφάλιση», θα προετοιμάσει το έδαφος για νέο γύρο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συμβατές με τις υποδείξεις και τις κατευθύνσεις της Κομισιόν που προτείνει «επέκταση του εργάσιμου βίου», ενώ θα καταθέσει και προτάσεις που θα πλήξουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της «ασφάλισης».

-- Για την «ανάταξη και ανόρθωση της οικονομίας» θα προσφέρει πλήθος πακέτων «ζεστού χρήματος» από τα κρατικά ταμεία και τις κοινοτικές επιδοτήσεις που θα κατευθυνθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους με βασικό άξονα την «πράσινη ανάπτυξη», ενώ θα εξαγγέλλει και νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Στη γραμμή της Κομισιόν

Η παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό αποτελούν και το σχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, όταν ρωτήθηκε χτες τι θα πράξει η κυβέρνηση αναφορικά με τις προχτεσινές υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητάει επιτακτικά «αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης», υποστήριξε ότι «εμείς θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε την ισχύ της χώρας μας». Βέβαια, όταν ρωτήθηκε από τον «Ρ», αν η κυβέρνηση θα ανοίξει το Ασφαλιστικό βάσει των κατευθύνσεων της Κομισιόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν»!

Ο Γ. Πεταλωτής προεξόφλησε επίσης μακρά παράταση της λιτότητας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία «ήδη εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παράταση σε σχέση με το έλλειμμα».

Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σήμερα να την «καμουφλάρει» επαναλαμβάνοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις «αλλαγές» στη Δημόσια Διοίκηση και στους θεσμούς του Κοινοβουλίου. Ο Γ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να «αναβαπτίσει» το σάπιο πολιτικό σύστημα που υπηρετεί, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να κρύψει ότι τμήμα των προτάσεών του όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση του καλπονοθευτικού «γερμανικού μοντέλου», έρχονται να θωρακίσουν ακόμα περισσότερο το αστικό πολιτικό σύστημα και να περιορίσουν κάθε φωνή που αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων που προασπίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ