Σάββατο 17 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σοκόλη»: Αθανάσιος Γ. Μπλέσιος «Κράτος, κοινωνία και έθνος στη νεοελληνική λογοτεχνία (Από τη δεκαετία του 1890 ως το 1930)» (δοκίμιο του λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για τα κοινωνικο-ιδεολογικά στοιχεία λογοτεχνικών έργων στο διάστημα 1890-1930, σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα, τα κοινωνικά προβλήματα και αιτήματα που απασχόλησαν δημιουργούς όπως οι Παλαμάς, Ξενόπουλος, Θεοτόκης, Παπαδιαμάντης, Κονδυλάκης, Πικρός, Βάρναλης, Καρκαβίτσας, Χατζόπουλος, Καμπύσης, Δραγούμης, Μυριβήλης, Μόδης). Νίκος Μαυρέλος «Το ψηλαφητό παλίμψηστο της ροϊδικής γραφής (ζητήματα λογοτεχνικής και πολιτισμικής θεωρίας)» (μελέτη του λέκτορα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θράκης για τις επιδράσεις των Αριστοτέλη, Πλάτανα, Χέγκελ και Μποντλέρ στο έργο του Ροΐδη). Ελένη Σκοτεινιώτη «Φώτης Κόντογλου (Η γραφή του ως διακείμενο)» (μελέτη για τα «δάνεια» του Φ. Κόντογλου από άλλα κείμενα, συνεχίζοντας τη λαϊκή και βυζαντινή κοσμοθεωρητική και αισθητική παράδοση, ως «απάντηση» στις δυτικότροπες αισθητικές και ηθικές τάσεις της εποχής του). Οσκαρ Ουάιλντ «Η ψυχή του ανθρώπου στο σοσιαλισμό» (εισαγωγή - μετάφραση Ολυμπία Καράγιωργα. Αρθρο του Ουάιλντ, δημοσιευμένο το 1890 σε αγγλικό περιοδικό). Στη σειρά «Θέατρο» των εκδόσεων κυκλοφόρησαν τα έργα: Αλέξη Σταμάτη «Γένεση» (παίχθηκε πέρσι στο θέατρο «Χώρα»), Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» (παίχθηκε 19 φορές). Γιώργου Ηλιόπουλου «Το μαύρο κουτί» (παίχθηκε πέρσι στο θέατρο «Τζένη Καρέζη»).

-- «Printa»: Στη σειρά «Στις πηγές της γνώσης» κυκλοφόρησε το έργο του Φραντς Μπόας «Η σκέψη του πρωτόγονου ανθρώπου και η πρόοδος του πολιτισμού» (μετάφραση Βασιλική Κοκοντίνη, επίμετρο - επιμέλεια Δημήτρης Νταβέας. Το έργο, που απαγόρευσαν οι ναζί, άλλαξε τον τρόπο κατανόησης της ανθρώπινης φύσης και συμπεριφοράς, θεωρώντας ότι παντού οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες πνευματικές ιδιότητες και ικανότητες και ότι οι πολιτισμοί όλων των λαών είναι αποτέλεσμα των ιστορικο-κοινωνικών συνθηκών και γεγονότων και όχι ενστίκτου ή κληρονομικότητας).

-- «Μεταίχμιο»: Κάρολ Ντόναχιου «Η ιστορία της γραφής» (μετάφραση Μαρίζα Ντεκάστρο. Καλαίσθητη έκδοση για παιδιά, εικονογραφημένη με 100 αρχαιολογικά και νεότερα τεκμήρια, για την ιστορία και εξέλιξη της γραφής, από τα πρώτα γραφήματα μέχρι το σημερινό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο). Στη σειρά της παιδικής εγκυκλοπαίδειας «Larousse» κυκλοφόρησαν τα εξής βιβλία: Βαλερί Βιντό «Το ανθρώπινο σώμα», Ερίκ Ματιβέ «Η Γη», Φρανσουάζ ντε Γκιμπέρ «Οι πειρατές» (μετάφραση Εφη Μακροζάνε). Στη σειρά «Καλοί τρόποι» κυκλοφόρησαν τα βιβλία για νήπια: Κριστίν Κουαρό «Το μικρό βιβλίο της καλής υγείας» και «Το μικρό βιβλίο του περιβάλλοντος» (μετάφραση Ειρήνη Χριστοπούλου). Στη σειρά «Διαβάζω ιστορίες», κυκλοφόρησαν: Χρήστος Μπουλιώτης «Ο Αζόρ και ο Κωστάκης στο σχολείο» (εικονογράφηση Λήδα Βαρβαρούση). Ιωάννα Μπαμπέτα «Η Μελίνα ντέτεκτιβ» (εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλα). Επίσης κυκλοφόρησαν: Ελένη Χαρατσή - Γιωτάκη «Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε» (εικονογράφος Σπύρος Κόντης). Ζαν-Βιτάλ ντε Μονλεόν «Οι δυο μαμάδες του Μελένιου» (μετάφραση Βάσω Βασιλιού).

-- «Σάκκουλας»: Αθανάσιος - Ευστράτιος Ψύγκας «Η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην παραγωγή κανόνων Δικαίου από τη Διοίκηση» (μελέτη για την υποβαθμισμένη, από τις ελληνικές κυβερνήσεις, συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή κανόνων δικαίου στην Ελλάδα). «Πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και ασφαλιστική κάλυψη της ανεργίας» (τα πρακτικά ημερίδας του «Συνήγορου του πολίτη» στις 22/11/2007. Επιμέλεια Καλλιόπη Σπανού).

-- «Ιωλκός»: Σίντεϊ Ρόγκερσον «Στα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (Αναμνήσεις από τη μάχη του Σομ - 1919)» (μετάφραση Σωτήρης Αγάπιος. Αφήγηση για την βρετανογαλλική επίθεση κατά των Γερμανών στο Σομ, που κόστισε σχεδόν 1 εκατομμύριο νεκρούς). Ντέιβιντ Ιρβινγκ «Αποκαλύψεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (Η καταστροφή της νηοπομπής PQ. 17, 1942)» (μετάφραση Σωτήρης Αγάπιος, ιστορική έρευνα). Φοίβος Οικονομίδης «Οι προστάτες (Η αληθινή ιστορία της Αντίστασης)» (ιστορική μελέτη - τέταρτη έκδοση συμπληρωμένη με νέα ντοκουμέντα και φωτογραφίες). Νίκος Κ. Κυριαγής «Η ασπίδα των Θερμοπυλών» (μυθιστόρημα). Κώστας Αποσκίτης «Μου έλεγε... ο Δαρείος...» (μυθιστόρημα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ