Κυριακή 25 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προτάσεις που απαντούν ολοκληρωμένα στις λαϊκές ανάγκες

Οι προτάσεις του ΚΚΕ στοιχειοθετούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης που οπλίζει και δίνει προοπτική στο λαϊκό κίνημα

Η πρόταση του ΚΚΕ απαντά στις ανάγκες κάθε εργάτη, συνολικά του λαού
Η πρόταση του ΚΚΕ απαντά στις ανάγκες κάθε εργάτη, συνολικά του λαού
Οι μεταφορές, η ναυπηγική βιομηχανία και τα λιμάνια αποτελούν τομείς στρατηγικής σημασίας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Το ΚΚΕ προτείνει Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, ενταγμένο στον κεντρικό - πανεθνικό σχεδιασμό. Την επιτακτικότητα της πρότασης αναδεικνύουν οι αγώνες των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι οποίοι αυτήν την περίοδο δίνουν σκληρούς ταξικούς αγώνες ενάντια στην ανεργία, διεκδικώντας μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης, απαιτώντας να έρθουν δουλειές. Η ημερίδα είχε αναλύσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις του ΚΚΕ:

  • Ο Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, με την εφαρμογή ανάλογης κλαδικής αναπτυξιακής πολιτικής μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά, σχεδιασμένα στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πλοίων, με επέκταση σε άλλους τομείς των μεταφορών, της εθνικής άμυνας, στο πλαίσιο των αναγκών της Λαϊκής Οικονομίας.
  • Η κατασκευή, επισκευή και συντήρηση των πλοίων με ευθύνη των κρατικών ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων, που θα είναι περιουσία του λαού, βάζουν σε κίνηση μια σειρά από παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας, όπως τη χαλυβουργία, την εξόρυξη, την ενέργεια. Σε συνδυασμό με την αποτελεσματική οργάνωση και τον εργατικό έλεγχο, δημιουργούν προϋποθέσεις για σύγχρονες - ασφαλείς υπηρεσίες, με προσιτές τιμές, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
  • Η αξιοποίηση και ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, της Σύρου, και της Χαλκίδας, σε συνδυασμό με την ουσιαστική ολόπλευρη αναβάθμιση του ρόλου του εργατικού δυναμικού στην παραγωγή και στον εργατικό - κοινωνικό έλεγχο των ναυπηγείων αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες για τον τομέα.
  • Αποκλειστικά δημόσια - κρατικά λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή, με υποδομές στήριξης της ναυτιλίας, της διακίνησης των αγαθών - εμπορευμάτων και εξυπηρέτηση των επιβατών. Σύνδεση των λιμανιών με το οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο και τα αεροδρόμια της χώρας με ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα μεταφορών που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.
Για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Βασικό εργαλείο για την προώθηση της πρότασης του ΚΚΕ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι η δημιουργία Ενιαίου δημόσιου - κρατικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ο οποίος θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τον Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Κριτήρια για την οργάνωση της ακτοπλοΐας και γενικότερα της ναυτιλίας είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των ναυτεργατών και γενικότερα των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων:

  • Η ολόπλευρη εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών όλων των νησιών, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ασφαλή και σύγχρονα πλοία κατασκευασμένα στα ελληνικά ναυπηγεία, με φτηνά εισιτήρια, με ουσιαστικές - σύγχρονες υπηρεσίες. Βασική προτεραιότητα είναι η σύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά και δίκτυο δια-νησιωτικής σύνδεσης.
  • Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν αποσκοπούν μόνο στη γρήγορη, ασφαλή και φτηνή μετακίνηση του νησιώτικου πληθυσμού, γενικότερα των επιβατών, αλλά στοχεύουν στην ολόπλευρη οικονομική, κοινωνική, τουριστική ανάπτυξη του νησιώτικου συμπλέγματος και παραθαλάσσιων περιοχών. Είναι σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο στην υπηρεσία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
  • Η πολύπλευρη αξιοποίηση των γεωγραφικών, κλιματολογικών, πολιτιστικών πλεονεκτημάτων των νησιών και άλλων παράκτιων περιοχών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του λαϊκού τουρισμού.
  • Εξασφάλιση της μεταφοράς αγαθών, καυσίμων, εμπορευμάτων για τις ανάγκες της λαϊκής οικονομίας, για τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και γενικότερα στους χώρους δουλειάς, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Για τα προβλήματα των εργαζομένων

Αντιμετώπιση και επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των ναυτεργατών, γενικότερα των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, στα λιμάνια και στους άλλους συναφείς με τη ναυτιλία τομείς, με την εξασφάλιση πλήρους - σταθερής εργασίας, με αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια και Εκπαίδευση. Με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα εξασφαλίζουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και θα καλύπτουν τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, οικοδόμησης και καθημερινής πάλης της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας για τη Λαϊκή Εξουσία, αποτελεί δύναμη για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, γιατί αποκαθιστά τη μεγάλη κοινωνική αδικία και φέρνει στα χέρια των εργαζομένων τον πλούτο που παράγουν - τον πλούτο που τους ανήκει και τον καρπώνονται οι εκμεταλλευτές τους, η πλουτοκρατία - βασική προϋπόθεση για τη λαϊκή ευημερία, το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ