Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Είναι ορόσημο

Απ' την παραμονή λουζόμαστε και ανήμερα φοράμε τα καλά μας ρούχα, τα φρεσκοσιδερωμένα απ' τ' άγια χέρια της γυναίκας μας. Βγαίνουμε στην πλατεία με μια ξέχωρη σοβαρότητα. Τιμάμε την επέτειο της 28ηςΟκτώβρη.

Το λόγο του δάσκαλου δεν τον ακούμε. Συνηθισμένος. Χαμογελάμε βλέποντας τα σχολιαρόπαιδα. Αδιαφορούμε για το στεφάνι, που καταθέτει ο πάρεδρος του χωριού. Δε μας αγγίζουν. Βαθιά μέσα μας, το νιώθουμε, ακούγεται η φωνή των προγόνων. Των παππούδων μας, των πατεράδων μας. Ηταν στρατιώτες στην Πίνδο και στη συνέχεια στ' αλβανικά βουνά και μετά ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες.

Είναι ορόσημο η 28η του Οκτώβρη. Αποκαλύφθηκαν όλα. Ο λόγος για τον οποίο σταμάτησε η προέλαση του στρατού μας. Η συνθηκολόγηση. Η φυγή του βασιλιά, της κυβέρνησης, των αστών πολιτικών. Παράδοξο, αλλά αληθινό. Ως λαός δε νιώθαμε ορφάνια. Τι κάνουμε; ήταν το ερώτημα. Ακου πράγματα. Κοτζάμ στρατηγός ορκίστηκε πρωθυπουργός. Μετά κι άλλοι. Ακόμα και αστοί πολιτικοί, που έμειναν στην πατρίδα. Εγκριμένοι από κείνους, που μας δούλωσαν.

Η είδηση έφτασε και στο χωριό. Σ' όλα τα χωριά της πατρίδας. Κάπου στην Κηφισιά, κάποιοι - κομμουνιστές τους είπαν - μαζί με άλλους πατριώτες ίδρυσαν οργάνωση απελευθερωτική. Ε.A.M. την ονόμασαν. Κάποιοι, λίγοι στην αρχή, που, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν υποψιασμένοι, έστησαν τις πρώτες οργανώσεις. Κάτι ανάλογο θα έκαναν και οι Φιλικοί. Αρχισαν να μιλάνε για το χρέος. Να οργανώνονται οι άνθρωποι. Να αναλαμβάνουν και προπαντός να εκτελούν καθήκοντα. Η αλήθεια είναι πως η αντίδραση δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Πρόδιδε και συλλαμβάνονταν άνθρωποι.

Τα παλικάρια φίλησαν τη μάνα τους. Πήραν την ευχή του πατέρα τους, έδωσαν ένα φιλί απέραντης αγάπης στη γειτονοπούλα τους κι ανέβηκαν στο βουνό. To Πάικο, η Τζένα, το Βέρμιο, το Καϊμακτσαλάν είναι κοντά μας. Ακόμα το λένε, όταν κατέβηκαν, με την απελευθέρωση, στο χωριό. Ζωσμένοι τ' άρματα. Σωστοί Αρχάγγελοι, με τη γενειάδα τους. Και χαμογελαστοί. Περηφανεύεται ακόμα το χωριό μας.

Σας λέω. Η 28η Οκτώβρη είναι ορόσημο. Είναι η αρχή της νεότερης μνήμης μας. Είναι κάτι σαν ζύγι. Κι ας ήρθαν, στη συνέχεια, χρόνια δίσεχτα και καιροί οργισμένοι.


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ