Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Απλοποιήσεις» υπέρ του κεφαλαίου

Παρεμβάσεις στην τουριστική νομοθεσία υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και αναδιαρθρώσεις στην λειτουργία των δημόσιων φορέων του τουρισμού, προανήγγειλε η υφυπουργός Τουρισμού Α. Γκερέκου μιλώντας χτες στα εγκαίνια της τουριστικής 25ης έκθεσης «FHILOXENIA» στη Θεσσαλονίκη. «Ο τουρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρότατα νομοθετικά κενά και μία ανεξήγητη πολυνομία και γραφειοκρατία. Στόχος δικός μας είναι να ξεκαθαρίσει νομοθετικά το τοπίο, προς την κατεύθυνση της κάλυψης των κενών και της απλοποίησης της σχετικής νομοθεσίας». Ωστόσο η τοποθέτηση αυτή δεν έχει να κάνει με νομοθετικά κενά που σχετίζονται με την λειτουργία των επιχειρήσεων, τις τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρουν, όπως για παράδειγμα το τι είναι ο αγροτουρισμός και οι όροι λειτουργίας των μονάδων και άλλα πολλά ανάλογα θέματα. Εχει να κάνει με το πώς θα περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι προϋποθέσεις έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το παράδειγμα της υφυπουργού που επισήμανε: «Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε κάποιο ξένο επενδυτή που ενδιαφέρεται να έρθει στη χώρα μας, πώς, από τη μία θέλουμε την επένδυσή του, από την άλλη όμως, έχουμε θέσει ως προαπαιτούμενο για να την πραγματοποιήσει, τη συγκέντρωση 100 διαφορετικών εγγράφων από σχετικές και άσχετες με το αντικείμενο δημόσιες υπηρεσίες».

Αφού ξεκαθάρισε ότι θα κάνει ακόμη πιο ευνοϊκό το επιχειρηματικό περιβάλλον για τους επενδυτές, επισήμανε ότι θα υπάρξουν «μεταβολές και σημαντικές λειτουργικές αναδιαρθρώσεις» στους τουριστικούς οργανισμούς στην κατεύθυνση της αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων, αλλά και της συρρίκνωσης, με πρόσχημα την επίλυση «επικαλύψεων» και «διπλών λειτουργιών». Μίλησε επίσης για χάραξη μακροπρόθεσμης τουριστικής πολιτικής με την αξιοποίηση μελετών που είχε εκπονήσει η... κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά «δεν αξιοποιήθηκαν ουσιαστικά»!

Η Α. Γκερέκου μίλησε και για καταχρεωμένους φορείς, ΕΟΤ, ΕΤΑ, οι οποίοι υπονομεύουν τις δυνατότητες της σημερινής κυβέρνησης, έσπευσε όμως να διαβεβαιώσει ότι θα αξιοποιηθούν όλοι οι υφιστάμενοι πόροι και το ΕΣΠΑ για την στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ