Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Προϋπολογισμός λιτότητας για τους εργαζόμενους

Ετοιμάζουν πυροτέχνημα με έκτακτη εισφορά στα επιχειρηματικά κέρδη

Η εφαρμογή πολιτικής σκληρής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αναμένεται να αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, που θα δοθεί στη δημοσιότητα μεθαύριο Πέμπτη, ενώ κυβερνώντες και μεγάλο κεφάλαιο προχωρούν σε διαφόρων ειδών ελιγμούς προκειμένου να δημιουργήσουν την εντύπωση πως για την κρίση δεν πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι επιχειρηματίες.

Στο σκέλος των εσόδων, σχεδιάζεται νέα αύξηση των επαχθών έμμεσων φόρων σε πετρελαιοειδή, ποτά, τσιγάρα, οι οποίοι πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Στα «στενά» αυτά δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να προστεθούν και οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο, όπως ισχυρίζεται, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Ηδη, από 1/1/2010 τίθεται σε ισχύ η κοινοτική οδηγία «περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών», - οδηγία Μπολκεστάιν - η οποία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, ενώ ακολουθεί και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Και αυτά ως πρώτο δείγμα γραφής, γιατί οι πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας - του κεφαλαίου - περιέχουν ευρύτατη γκάμα μέτρων.

Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει σήμερα και την πρόταση του Γ. Παπακωνσταντίνου για την καταβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων, μια απόφαση που για να δημιουργήσει μεγαλύτερη εντύπωση θα παρθεί παράλληλα με τις ρυθμίσεις που θα αφορούν το επίδομα πτωχοκομείου της λεγόμενης κοινωνικής αλληλεγγύης. Το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς συζήτησαν χτες ο υπουργός Οικονομικών και η διοίκηση του ΣΕΒ. Αμέσως μετά ο μεν υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε «πρόταση αναδιανομής και ευθύνης», ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «η εθνική επιχειρηματική τάξη (...) είναι πρόθυμη να συμβάλει με μια έκτακτη εισφορά».

Η μεθόδευση είναι ολοφάνερη. Μετά από τόσους μήνες συζητήσεων για την οικονομική κρίση και το χάλι της οικονομίας, μετά από την τρομοκρατία που ασκήθηκε για τα δημόσια ελλείμματα και για την επερχόμενη οικονομική καταστροφή, μετά από τη δρομολόγηση μέτρων και ρυθμίσεων που παγιώνουν τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και ενώ μέσα στη δίνη της κρίσης παίρνονται μέτρα που σε μόνιμη βάση θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ανακοινώνει την εφάπαξ έκτακτη εισφορά επί των κερδών. Πρόκειται για ένα μέτρο που συχνά και παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση του κεφαλαίου αξιοποιούν οι κυβερνήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν δημοσιονομικές ισορροπίες και, κύρια, να δημιουργήσουν την αίσθηση της ...κοινωνικής δικαιοσύνης, με στόχο την αποτροπή της κοινωνικής αντίδρασης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που δεινοπαθούν υπό το βάρος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Βέβαια, στις σημερινές συνθήκες, κάθε προσπάθεια να παρουσιαστεί μία έκτακτη εισφορά στα κέρδη σαν επιμερισμός των επιπτώσεων της κρίσης ανάμεσα στο σύνολο των εργαζομένων και το κεφάλαιο, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει, αν αναλογιστεί κανείς την τρελή πορεία κερδοφορίας που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις εδώ και μια εικοσαετία, ολόκληρη δηλαδή την περίοδο που η πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά συνεχούς μονιμότητας. Να σημειώσουμε μόνο ότι μέσα στο 2008 οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις παρουσίασαν επίσημα καθαρά κέρδη της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ από τις αρχές και μόνο της τρέχουσας δεκαετίας, τα επιχειρηματικά κέρδη ανέρχονται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ