Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διευρύνουν το μέτωπο της αντλαϊκής κλιμάκωσης

«Τετραγωνισμός του κύκλου» ο προϋπολογισμός δηλώνει η κυβέρνηση, καλλιεργώντας κλίμα για νέα μέτρα και «αναδιαρθρώσεις»

Μια μέρα μετά την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2010 η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών έρχεται να διατυμπανίσει δημόσια ότι «ο προϋπολογισμός είναι άσκηση τετραγωνισμού του κύκλου», αποτελεί δηλαδή άλυτο μαθηματικό πρόβλημα και άρα δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για την υλοποίησή του. Η μη εκτέλεση ενός αντιλαϊκού προϋπολογισμού είναι κάτι που δεν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, οι οποίοι άλλωστε επιδιώκουν και την ανατροπή αυτής της οικονομικής πολιτικής, ωστόσο η πρωτοφανής δήλωση - ομολογία Παπακωνσταντίνου, προφανώς εντάσσεται στη μεθόδευση της κυβέρνησης να στρώσει από τώρα το χαλί για την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στο πλαίσιο που έχουν συναποφασίσει με την ΕΕ. Είναι επίσης απόλυτα φανερό και το γεγονός ότι τα μέτρα «μόνιμης και σταθερής απόδοσης» δεν εξαντλήθηκαν με τον προϋπολογισμό. Μετά την αναγγελθείσα αύξηση σε μια σειρά από φόρους που επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα, την καρατόμηση δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα προετοιμάζουν και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες και θα αποτυπωθούν στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβάλλουν στο προσεχές διάστημα στα κοινοτικά όργανα.

Η «νέα» διακυβέρνηση επιχειρώντας να δώσει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και των πιέσεων που ασκούνται από την πλευρά των Βρυξελλών ομολογεί ότι στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να γίνει ανεξάρτητη υπηρεσία και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η συγκεκριμένη υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών έχει την ευθύνη για την έγκριση και χρηματοδότηση όλων των δαπανών και κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού. Και από το συγκεκριμένο προκύπτει ανάγλυφα το κλίμα που επιχειρούν να εμπεδώσουν στην κατεύθυνση βίαιης προσαρμογής των δημοσιονομικών μεγεθών με την παραπέρα καρατόμηση και των κοινωνικών δαπανών.

Ο υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε χτες την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα την καθιστά «ανεξάρτητη» με τη συμμετοχή στο ΔΣ και φορέων όπως η ΓΣΕΕ. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κ.ά. στους οποίους έχουν αναθέσει την ευθύνη της εφαρμοζόμενης πολιτικής ανά κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας του κεφαλαίου. Ο υπουργός δήλωσε πως η μετεξέλιξη της ΕΣΥΕ δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στις αποδοχές των εργαζομένων σε αυτή.

Γιούρογκρουπ - Εκοφίν

Αρχές της επόμενης βδομάδας (Δευτέρα και Τρίτη) συνέρχονται τα συμβούλια υπουργών Οικονομίας του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης και της ΕΕ των 27 κρατών. Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν εστιάζει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για τα συστήματα Κοινωνικής Πρόνοιας των κρατών-μελών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο «παρά πέντε» για την επιβολή ειδικού καθεστώτος συνεργασίας με την ΕΕ, της λεγόμενης επιτήρησης. Σε αυτό το πλαίσιο για το επόμενο διάστημα θα καλείται ανά τρίμηνο να υποβάλει στους κοινοτικούς εκθέσεις με τα πεπραγμένα και την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρήτρες «αυτόματης διόρθωσης» για «αποκλίσεις»(2012-12-29 00:00:00.0)
Συμφώνησαν για νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ(2012-07-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-12-22 00:00:00.0)
Οι προωθούμενες ανατροπές(2009-11-19 00:00:00.0)
Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο σε ΑΕΙ -ΤΕΙ(2006-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ