Σάββατο 7 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
Εντονη εισαγωγική διείσδυση διαπιστώνει η ICAP

Η μεγάλη εισαγωγική διείσδυση και το μοίρασμα της κατανάλωσης σε λίγες επιχειρήσεις, καθώς και η τάση για αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος είναι από τα χαρακτηριστικά του κλάδου των οπτικών ειδών που εντοπίζονται ως κύρια στην έρευνα της ICAP για το 2008 που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, ο κλάδος των οπτικών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έντονη εισαγωγική διείσδυση με την παραγωγική δραστηριότητα περιορισμένη σε μικρό αριθμό εταιρειών και την εγχώρια παραγωγή μικρή σε σχέση με την κατανάλωση. Ακόμη, ενώ στις εισαγωγές δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες η κατανάλωση ελέγχεται από περιορισμένο αριθμό.

Το 2008 η εγχώρια αγορά γυαλιών σε τεμάχια παρουσιάζει αύξηση 3,8% σε σχέση με το 2007, οι σκελετοί όρασης 2%, οι οφθαλμικοί φακοί 5% σε σχέση με το 2006, ενώ οι φακοί επαφής παρουσιάζουν αύξηση σε τεμάχια το 2008 κατά 12,4% σε σύγκριση με το 2007.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντακτών της έρευνας η κατανάλωση οπτικών ειδών προβλέπεται να μειωθεί το 2009 και η μείωση αναμένεται ότι θα επηρεάσει περισσότερο τα γυαλιά ηλίου που εμφανίζουν μεγαλύτερη ελαστικότητα σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ