Σάββατο 14 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πτώση ΑΕΠ 1,6% στο τρίτο τρίμηνο

Στο -4,1% το ΑΕΠ της ευρωζώνης

Συνθήκες καπιταλιστικής ύφεσης καταγράφονται από την πτώση του παραγόμενου ΑΕΠ και για το τρίτο στη σειρά τρίμηνο του 2009. Να σημειωθεί πως η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία προχώρησε σε αναθεώρηση των ρυθμών μεταβολής που εμφανίζουν μεγαλύτερη την επιδείνωση σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις. Στο γ' τρίμηνο η πτώση εμφανίζεται σε 1,6% έναντι ρυθμών υποχώρησης 1,2% για το β' και 0,5% για το α' τρίμηνο. Σε μέσα επίπεδα 9μήνου (Γενάρης - Σεπτέμβρης 2009) η υποχώρηση του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε 1,1%.

Ακόμη χειρότερη διαμορφώνεται η κατάσταση στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γιούροστατ, ο ρυθμός πτώσης (γ' τρίμηνο 2009) φτάνει σε 4,1% στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης (με τα 16 κράτη) και σε 4,3% στο σύνολο των 27 κρατών. Η καπιταλιστική κρίση αξιοποιείται από όλες τις εθνικές κυβερνήσεις και συνολικά από την ΕΕ στην κατεύθυνση δέσμης μέτρων για ενίσχυση των μερίδων της πλουτοκρατίας με ζεστό κρατικό χρήμα και επιδοτήσεις. Την ίδια στιγμή γενικεύεται και η επίθεση σε βάρος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων στα οποία φορτώνουν τα σπασμένα.

Οι συνθήκες καπιταλιστικής ύφεσης προκύπτουν και από όλους τους δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας. Για το μήνα Σεπτέμβρη του 2009 ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη κατρακύλησε σε ποσοστό 12,9% και συνολικά στην ΕΕ σε 12,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ