Σάββατο 14 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Τη Δευτέρα η συγκέντρωση των αγροτών

Στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Τρικάλων

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους, συσπειρωμένοι στο συνεπές αγροτικό κίνημα, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, θα διατρανώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού Τρικάλων, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση, που οργανώνει, μεθαύριο Δευτέρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη». Ταυτόχρονα, θα προβάλουν τις ουσιαστικές και ζωτικής σημασίας διεκδικήσεις για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Τρικάλων, ενώ όλες αυτές τις μέρες για την επιτυχία της κλιμάκια της Ομοσπονδίας περιοδεύουν και εξορμούν σε δήμους και χωριά του νομού, ώστε το κάλεσμα συμμετοχής να φτάσει παντού. Στο επίκεντρο της συζήτησης, που γίνεται με τους μικρομεσαίους αγρότες στα πλαίσια των εξορμήσεων, τίθενται οι αιτίες και οι υπεύθυνοι των προβλημάτων τους, που συνεχώς διογκώνονται με τις τιμές παραγωγού να είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα, το κόστος παραγωγής να αυξάνεται συνεχώς, ενώ μεγάλες ποσότητες προϊόντων είναι αδιάθετες. Και, βεβαίως, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα χειρότερα που έρχονται, με τις νέες αποφάσεις, οι οποίες θα ισχύσουν στα πλαίσια της ΚΑΠ από το 2010, που μειώνουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των μικρομεσαίων αγροτών με την περικοπή των επιδοτήσεων στους πολύ μικρούς αγρότες, την αύξηση των παρακρατήσεων στις επιδοτήσεις, τη μείωση κατά 50% των ενισχύσεων στους καπνοπαραγωγούς, τα υψηλά ενοίκια στα χωράφια κ.ά.

Το επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, θα γίνουν συσκέψεις, περιοδείες στα χωριά, τοπικές και περιφερειακές συγκεντρώσεις με στόχο πανελλαδικές συγκεντρώσεις για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στην Καρδίτσα, σε συνέντευξη Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, (ΕΟΑΣΚ), ανακοινώθηκε ότι προγραμματίζονται συγκεντρώσεις στα χωριά, συσκέψεις Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα με στόχο την ενημέρωση και την οργάνωση αγωνιστικών συγκεντρώσεων - συλλαλητηρίων, με κορύφωση το τέλος του Γενάρη.

Οπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣK, «τα προβλήματα των φτωχών και μεσαίων αγροτών συνεχώς μεγαλώνουν, όλο και περισσότεροι, ιδιαίτερα νέοι, αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους». Και υπογράμμισε: «Τα μέτρα που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ είναι κοροϊδία των αγροτών και δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, αφού η αύξηση επιστροφής του ΦΠΑ δεν περιλαμβάνει το σύνολο του εισοδήματος μιας καλλιέργειας, αλλά μόνο την εμπορική αξία του προϊόντος. Συνεχίζεται η ίδια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων, συνεχίζεται η πολιτική της ελεύθερης αγοράς και της ΚΑΠ».

Καταλήγοντας, ο Β. Μπούτας επεσήμανε: «Σήμερα από την εμπειρία που έχει ο καθένας μας, καταλαβαίνουμε ότι ο δρόμος ανάπτυξης που ζήσαμε και ζούμε, είναι αδιέξοδος για τους φτωχομεσαίους αγρότες και μας ξεκληρίζει. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε για άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου θα στηρίζεται ο φτωχομεσαίος αγρότης από τις καθετοποιημένες κρατικές βιομηχανίες και τον παραγωγικό συνεταιρισμό που θα έχει μειωμένο κόστος παραγωγής και ικανοποιητικές τιμές ασφαλείας. Αυτόν τον αγώνα έχουμε κοινό συμφέρον να δώσουμε, από κοινού με τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ