Σάββατο 14 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Εργασιακής ομηρίας συνέχεια...

Eurokinissi

Με νέο «αίμα» συμβασιούχων «ανανεώνεται» το καθεστώς εργασιακής ομηρίας στο ΥΠΠΟ, επιβεβαιώνοντας τη συνέχεια του αντεργατικού κατήφορου από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και καθιστώντας «κροκοδείλια» τα «δάκρυα» της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για το απάνθρωπο αυτό καθεστώς και για τις τραγικές ελλείψεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Παρά τις κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» ότι «στόχος» είναι η κάλυψη των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο με μόνιμο προσωπικό, από τις αρχές του μήνα και μέχρι χτες, σειρά Εφορειών Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανά τη χώρα, έχουν προκηρύξει εκατοντάδες θέσεις ωρομισθίων κάθε ειδικότητας (αρχαιολόγοι, εργατοτεχνίτες, συντηρητές, φύλακες κλπ.) προτάσσοντας το, όντως, επείγον των έργων τους.

Την ώρα που η Αρχαιολογική Υπηρεσία «αποψιλώνεται» με τις απολύσεις και οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ βρίσκονται σε νέο «γύρο» αγωνιστικών κινητοποιήσεων με πάγιο και βασικό αίτημα την πλήρωση όλων των πραγματικών αναγκών με καθεστώς μόνιμης και σταθερής δουλειάς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η πολιτική ηγεσία αφήνει τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου στη «μοίρα» τους, τόσο που κινδυνεύουν ακόμη και να κλείσουν, έστω προσωρινά! Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η χτεσινή ανακοίνωση του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας, σύμφωνα με την οποία το μουσείο «θα παραμείνει κλειστό» από σήμερα μέχρι και τις 17/11... «λόγω της λήξης των συμβάσεων του έκτακτου φυλακτικού προσωπικού και σε αναμονή της σύναψης νέων συμβάσεων»!

Αλλά και από τα κείμενα των Εφορειών Αρχαιοτήτων για τις προκηρύξεις θέσεων προκύπτει - αν «διαβαστούν» προσεκτικά - ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς: «Προκειμένου να καταστεί εύρυθμη η λειτουργία της Εφορείας (...)», «Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατεπείγουσες ανάγκες της Εφορείας μας» κλπ.

Σημειώνουμε ότι εκτός από τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι πραγματικές ανάγκες είναι υπερπολλαπλάσιες. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτη το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία, για τη μονιμοποίηση των υπαρχόντων, καθώς και την πρόσληψη και μονιμοποίηση των απολυμένων εργαζομένων στο ΥΠΠΟ. Εκτός των άλλων η τροπολογία λάμβανε υπόψη όχι μόνον τις χιλιάδες υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις του ΥΠΠΟ, αλλά και τις «δημιουργούμενες», αφού στην Αιτιολογική Εκθεση το ΚΚΕ σημειώνει ότι οι συμβασιούχοι πρέπει να μονιμοποιηθούν για να καλύψουν «όχι μόνο τις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες του ΥΠΠΟ σε μόνιμο προσωπικό», που είναι πολλαπλάσιες των προβλεπομένων από τον Οργανισμό του 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ