Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΝΤΕ ΝΙΓΚΡΙΣ
Πληθαίνουν τα ερωτήματα

Eurokinissi

Οσο περνούν οι ώρες από το θάνατο του 31χρονου ποδοσφαιριστή της ποδοσφαιρικής εταιρείας της ΑΕ Λάρισας Αντόνιο ντε Νίγκρις, αυξάνονται τα ερωτήματα γι' αυτή την υπόθεση. Οι αντίθετες απόψεις, τοποθετήσεις, κρίσεις (κυρίως στο επιστημονικό επίπεδο και τις διαδικασίες) δημιουργούν αντιφάσεις ή/και συγχύσεις. Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που - όλο και περισσότερο - αναδεικνύεται (και) από αυτή την τραγωδία. Οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των αθλητικών αρχών, των επαγγελματικών ενώσεων - συνεταιρισμών, αλλά και των Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών (ΑΑΕ). Που αδιαφορούν και δεν έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο θα καθορίζει και θα διασφαλίζει πως γίνονται όλα όσα και όπως πρέπει, ώστε να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Οι επιχειρηματίες του αθλητισμού, οι παράγοντες και οι πολιτικοί συνοδοιπόροι τους φρόντισαν να έχουν λεπτομέρειες για όσα τους προσφέρουν χρήματα (π.χ. διαφημίσεις, υποχρεώσεις παιχτών να συμμετέχουν, κλπ.). Οχι όμως για την εξασφάλιση της υγείας των ανθρώπων αυτών. Αυτή επαφίεται στις συγκυρίες, στην τύχη και τις ορέξεις κάθε ΑΑΕ.

Πρωτόκολλο που να καθορίζει ποιες είναι και πώς θα γίνονται σωστά οι εξετάσεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αν και η ΠΑΕ Λάρισα, σε σχετική ανακοίνωση της, υποστηρίζει ότι «κατά την διαδικασία μεταγραφής του Αντόνιο Ντε Νίγκρις, όπως και κάθε άλλου ποδοσφαιριστή, ακολούθησε τη διαδικασία που προβλέπεται από το Παγκόσμιο Πρωτόκολλο Εξετάσεων». Με αυτό εννοούν τις εξετάσεις που κάνουν όλοι οι σύλλογοι στους αθλητές τους σε όλο τον κόσμο. Κάτι που επιβεβαιώνει ότι τίποτα, σε σχέση με τις ιατρικές εξετάσεις, δεν είναι καθορισμένο. Στην πραγματικότητα, όπως όλα δείχνουν, ουσιαστικές ιατρικές εξετάσεις που να μπορούν να προλαμβάνουν ακόμα σπάνια περιστατικά δε γίνονται.

Με ιατρική θεώρηση...

Το μόνο που ισχύει αυτή τη στιγμή είναι ένα γενικό και αόριστο «αυτονόητο». Το οποίο χωρά πολλές ερμηνείες. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 18 παρ. 1 εδ. β του ΚΑΠ αναφέρεται ότι «οι καταστάσεις υγείας των ποδοσφαιριστών πρέπει να είναι θεωρημένες από τον ιατρό της ομάδας και από την οικεία επαγγελματική ένωση». Στη παρ. 2 εδ. α αναφέρει: «Στην κατάσταση υγείας των ποδοσφαιριστών θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία αυτών καθώς και της ΠΑΕ που ανήκουν, θα φέρει δε ιατρική θεώρηση, στην οποία θα αναγράφεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στον πίνακα ποδοσφαιριστές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους». Τι εξετάσεις, πώς θα γίνουν, κάθε πότε, κλπ., είναι στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας και του συνεργαζόμενου με αυτή γιατρού...

Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις του γιατρού της Λάρισας, Αντώνη Τσαγκάλη: «Εγώ μπορώ να μιλήσω για την ομάδα τη δικιά μου και φαντάζομαι ότι όλες οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Η γνώμη μου είναι πως οι εξετάσεις που γίνονται μπορεί να μην είναι εξονυχιστικές, αλλά σίγουρα είναι επαρκείς». Αποκαλυπτικός όμως ήταν και ο Γιώργος Βούρβαχης, μέλος στην υγειονομική επιτροπή της ΕΠΟ. Η κάρτα υγείας «δυστυχώς δεν προχώρησε. Και αυτό έγινε γιατί κάποιοι δεν έχουν ταμεία για να πληρωθούν οι εξετάσεις και τα πλήρωναν μόνοι τους. Το κόστος ήταν υψηλό. Ξέρω ότι όλοι οι σύλλογοι και ειδικότερα οι ΠΑΕ ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις κάρτες υγείας των ποδοσφαιριστών και στη συνέχεια την ομοσπονδία. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή με το υπουργείο Υγείας έτσι ώστε να γίνει κάτι. Επειδή παίζουμε με την υγεία, αλλά πολύ περισσότερο με τη ζωή των ποδοσφαιριστών, πρέπει να κάνουμε κάτι».

Ο ιατροδικαστής

Ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραβαρίτης δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Ο θάνατος έχει επίκεντρο την καρδιοπνευμονική λειτουργία. Υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν πως ο άνθρωπος είχε χρόνιο καρδιακό πρόβλημα και το ήξερε. Φαίνεται η καρδιά του αρκετά ταλαιπωρημένη. Δεν μπορεί να μην είχε ενοχλήματα», τόνισε, και πρόσθεσε: «Αυτό που ισχυρίζονται οι Τούρκοι για δυσπλασία της καρδιάς δε φαίνεται από την ιατροδικαστική έρευνα. Είναι εργαστηριακό εύρημα. Προφανώς το έψαξαν και το βρήκαν. Σημαίνει ότι διέκριναν συμπτώματα και θορυβήθηκαν. Συγχαίρω τους Τούρκους συναδέλφους που φύλαξαν το ιατρικό απόρρητο και του έδωσαν το δικαίωμα στην εργασία, έστω κι έτσι. Διαφορετικά δε θα τον έπαιρνε καμία ομάδα. Το ιατρικό απόρρητο είναι θεμελιώδης νόμος της ιατρικής». Δικαιολογώντας γιατί δε βρέθηκε πρόβλημα στις εξετάσεις που του έγιναν στην Ελλάδα προτού υπογράψει, είπε: «Οι εξετάσεις που κάνουμε σε έναν εργαζόμενο είναι αυτές που κρίνουμε απαραίτητες. Ακολουθούμε ένα πρωτόκολλο ρουτίνας. Την εξειδίκευση την κάνουν οι στιγμές, τα ενοχλήματα, τα συμπτώματα. Ουδείς εξ ημών κάνει το παραπάνω στις εξετάσεις αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Υπάρχουν τεστ που αφορούν το μέσο αθλητή. Οι παραπάνω εξετάσεις γίνονται αν υπάρχουν ενοχλήματα. Απ' ό,τι ξέρω, όλα τα απαραίτητα τεστ έγιναν από τη Λάρισα δεόντως και ήταν όπως πρέπει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ