Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σοβαρά τα προβλήματα των ποδοσφαιριστών

Τα σοβαρά προβλήματα συνθηκών δουλειάς, σταθερότητας δουλειάς, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για τους ποδοσφαιριστές και τις οικογένειές τους αναδεικνύει και στη Βουλή το ΚΚΕ, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο. Την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς έχει γιγαντώσει τα προβλήματα για τους αμειβόμενους ποδοσφαιριστές. Τα προβλήματα απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών. Σε αντίθεση με την εικόνα που πλασάρεται. Είναι προβλήματα συνθηκών δουλειάς, σταθερότητας δουλειάς, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ζητήματα προοπτικής. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία, ιδιαίτερα αυτών που είναι στη Β' και Γ' Εθνική, αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Προβλήματα που ίσως πολύς κόσμος τα αγνοεί. Είναι αυτονόητο να διεκδικούν ασφάλιση για όλη τη σεζόν που παίζουν σε μια ομάδα. Να έχουν αμοιβή και κυρίως ότι θα έχουν υψηλού επιπέδου ασφαλιστική κάλυψη, των ίδιων και των οικογενειών τους. Και όλα τα χρόνια της προσφοράς τους στο ποδόσφαιρο, ανεξαρτήτως σε ποια κατηγορία βρίσκονται, θα είναι χρόνια που θα υπολογίζονται και σε ένσημα και για τις συντάξεις και για την περίθαλψη. Να προβλέπεται αποκατάσταση και μετά το τέλος της λεγόμενης ποδοσφαιρικής ηλικίας, που γι' αυτούς είναι σε νεαρή ηλικία. Υπάρχει μια "βιτρίνα" αλλά αυτή δεν μπορεί να εμποδίσει τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τη νεολαία να δουν ότι προσφέρουν όλοι οι ποδοσφαιριστές, ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία ή ομάδα δουλεύουν. Για μας δεν ισχύει μόνο ο πρωταθλητισμός. Πάνω απ' όλα πρέπει και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να σταθούν στο πλευρό τους.

Ορισμένα αιτήματα που έχουν να κάνουν με οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα αφορούν:

  • Την κατοχύρωση των αποδοχών των ποδοσφαιριστών
  • Την ασφαλιστική κατοχύρωση των ποδοσφαιριστών και των οικογενειών τους
  • Την κάλυψη των άνεργων παικτών
  • Την κατοχύρωση της φορολογικής αντιμετώπισης των ποδοσφαιριστών
  • Τη διαμόρφωση συνθηκών επαγγελματικής αποκατάστασης των ποδοσφαιριστών που αποχωρούν από την ενεργό δράση
  • Διαμόρφωση ενιαίου τύπου σύμβασης - συμβολαίου προς αποφυγήν θολών ρυθμίσεων, ρητρών κλπ.

Σημαντικό είναι ότι οι ομάδες - επιχειρήσεις δεν ελέγχονται από κανέναν, τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης (απαλλαγή χρεών κτλ). Πλευρά της ασύδοτης δράσης των επιχειρήσεων που λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου είναι και οι μάνατζερ, από τους οποίους εξαρτώνται οι παίκτες.

Επίσης ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) προβάλλει θεσμικά αιτήματα και ρυθμίσεις που αφορούν τις εγγυήσεις που πρέπει να δίνουν οι ομάδες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, την αδειοδότησή τους, αναμόρφωση νομικού πλαισίου, των κανονισμών που ισχύουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, την εκπροσώπηση του ΠΣΑΠ στα δικαιοδοτικά όργανα κ.ά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός πώς θα αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση. Εάν θα ικανοποιήσει τα αιτήματα που αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά κυρίως ζητήματα των αθλητών»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ