Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ
Εμειναν στα 18 λεπτά το κιλό
  • Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΠΑΣΥ
  • Αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Πέλλας

Στους δρόμους ξαναβγαίνουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας, καθώς καμία από τις «δεσμεύσεις» και «συμφωνίες» των «δήθεν εκπροσώπων τους» με την Πολιτεία για τη διάλυση των κινητοποιήσεών τους δεν προχώρησε. Οι 30.000 περίπου ροδακινοπαραγωγοί του νομού βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού περιμένουν ακόμη να πληρωθούν για τη σοδειά βιομηχανικών ροδάκινων του 2008 και επίσης για τη φετινή παραγωγή του 2009 για τα ροδάκινα βιομηχανικά και επιτραπέζια. Την ίδια στιγμή πάνω από τη μισή παραγωγή δεν μπόρεσαν να τη συγκομίσουν και έμεινε αυτή να «σαπίζει» στα χωράφια. Αγνωστο και θέμα γρίφου το πώς θ' αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ τη μη συγκομισμένη ποσότητα. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αρχίζουν αύριο με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Πέλλας στην Εδεσσα.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ Νομού Πέλλας και Ημαθίας τονίζει ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι μεταποιητές - βιομήχανοι, που αν και παρέλαβαν και μεταποίησαν, με τις «πλάτες» της Πολιτείας, σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα, αρνούνται να εξοφλήσουν τους παραγωγούς. Παράλληλα, καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς Πέλλας και Ημαθίας, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, να αντισταθούν, να καταγγείλουν την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης.

«Μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού από τους ροδακινοπαραγωγούς - σημειώνεται στην ανακοίνωση - και τη διεκδίκηση εμπορικών τιμών τέτοιων που να καλύπτουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, ακολούθησε η επαίσχυντη "συμφωνία" για πληρωμή από τους εμποροβιομηχάνους μόνο με 18 λεπτά το κιλό (ενώ πέρσι πλήρωσαν με 25-27 λεπτά/ κιλό) με το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών Διευθύνσεων Γεωργίας, να κινείται άνω από 25 λεπτά το κιλό».

Η ΠΑΣΥ Ν. Πέλλας και Ημαθίας καλεί τους αγρότες να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

  • Αμεση αποπληρωμή του εμπορεύσιμου ροδάκινου από τις βιομηχανίες.
  • Αμεση ενημέρωση για τον τρόπο αποζημίωσης των αδιάθετων ποσοτήτων του συμπύρηνου ροδάκινου και το χρόνο πληρωμής.
  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους.
  • Κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη (ετεροεπαγγελματίες), με βάση τα πρόσθετα εξωγεωργικά μεροκάματα.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής.
  • Πλήρη ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για τρία χρόνια με παραγραφή των πανωτοκίων. Αμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Σε υπόμνημά του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Μενηίδας ζητά την άμεση αποπληρωμή του εμπορεύσιμου ροδάκινου από τις βιομηχανίες και την άμεση ενημέρωση για τον τρόπο αποζημίωσης των αδιάθετων ποσοτήτων του συμπύρηνου ροδάκινου και το χρόνο πληρωμής.

Στην περίπτωση που το υπουργείο συνεχίσει να αγνοεί τους ροδακινοπαραγωγούς, ο Αγροτικός Σύλλογος Μενηίδας σημειώνει ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις μέχρι ικανοποίησης των αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ