Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«Ιδρώνει» ο Μπιλ Κλίντον

ΜΠΑΝΤΑΡ ΣΕΡΙ ΜΠΕΓΚΑΟΥΑΝ.-

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προσπαθεί να πιέσει και κυρίως να πείσει τους ηγέτες 121 χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Φόρουμ για την «Οικονομική Συνεργασία Ασίας και Ειρηνικού» - (APEC) στο Μπρουνέι, να ταχθούν και προωθήσουν την «οικονομική παγκοσμιοποίηση» και κάνοντας έκκληση για νέες διαπραγματεύσεις όσον αφορά στο παγκόσμιο εμπόριο για το επόμενο έτος, μία ημερομηνία που τα αναπτυσσόμενα κυρίως κράτη δε θέλουν ούτε να ακούσουν...

Και πώς να πείσει, αφού οι διαπραγματεύσεις για το παγκόσμιο εμπόριο έμειναν σκέψεις μετά τον πανικό που προκλήθηκε στο Σιάτλ, τον Δεκέμβρη του 1999, κατά τη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που είχε αποκλειστικά αυτό το θέμα. Ο πανικός κατά της «παγκοσμιοποίησης» που έκαναν τα «αμερικανάκια», τούς κόστισε ένα ολόκληρο χρόνο. Τώρα που η χώρα δεν έχει ούτε Πρόεδρο, άντε να πείσει κανένα, μάλλον επί ματαίω προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές, για την αβεβαιότητα της μάχης Μπους - Γκορ, στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Επί ματαίω μάλλον επιχειρεί να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές για την αβεβαιότητα της μάχης Μπους - Γκορ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που έχουν κοστίσει μία απίστευτη ζαλάδα από το «πάνω-κάτω» στις χρηματαγορές.

Πάντως, επιμένει και χτες και κατά τη σύνοδο κορυφής του APEC, τόνισε: «Ενα από τα θέματα που έχουν συμφωνήσει τόσο ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ όσο και ο κυβερνήτης Τζορτζ Μπους, σε αυτές τις εκλογές, είναι η ανάγκη να διαφυλάξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον ισχυρό ρόλο του ηγέτη για να διασφαλίσουν την πιο ενισχυμένη ολοκλήρωση της παγκόσμιας οικονομίας και του εμπορίου... Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, επειδή και οι δύο υποψήφιοι έχουν δεσμευτεί σ` αυτό το θέμα». Ο Κλίντον απέφυγε πάντως, να κάνει προβλέψεις για την έκβαση της αναμέτρησης και περιορίστηκε να δηλώσει ότι για το μόνο πράγμα που είναι σίγουρος είναι ότι στην επόμενη σύνοδο του APEC τον επόμενο χρόνο δε θα παρίσταται ο ίδιος. «Προς το παρόν δε γνωρίζω ποιος θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ