Κυριακή 29 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
«Μονά - ζυγά»... δικά τους

Παρά τις μεγαλοστομίες περί «ελέγχου» του τραπεζικού συστήματος και τον περιορισμό της ασυδοσίας των «γκόλντεν μπόις», οι διεθνείς οργανισμοί ετοιμάζουν νέα «πακέτα» ενίσχυσης των αχόρταγων τραπεζών. Αυτό συμβαίνει την ώρα που οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί κολοσσοί ανακοινώνουν κέρδη που θυμίζουν τις «καλές εποχές».

Την περασμένη Τρίτη, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, έκανε λόγο για «σημαντικότατες απώλειες που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα» στους ισολογισμούς των τραπεζών, κυρίως δε των ευρωπαϊκών.

Είναι πιθανό ότι το 50% (των τραπεζικών ζημιών) παραμένει κρυμμένο στους ισολογισμούς, με την αναλογία να είναι μεγαλύτερη στην Ευρώπη απ' ό,τι στις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Στρος - Καν.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε, πάντως, χτες ότι εξασφάλισε 600 δισ. δολάρια για να προσφέρει βοήθεια σε περίπτωση χρηματοπιστωτικών κρίσεων, αφού στο εν λόγω Ταμείο συνεισφέρουν πλέον και 13 κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των BRIC (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία).

Υπενθυμίζουμε ότι οι τράπεζες που «στηρίχθηκαν» από διάφορα «πακέτα» τους προηγούμενους μήνες οφείλουν να επιτρέψουν τα ποσά που πήραν, αφού επανήλθαν στην κερδοφορία. Ομως, αυτό το ενδεχόμενο μάλλον απομακρύνεται.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάκι, χαρακτήρισε «αφελείς» όσους περιμένουν ότι οι τράπεζες θα επιστρέψουν τις ενισχύσεις που πήραν. Στην καλύτερη περίπτωση, υπολογίζεται από τον ίδιο, οι τράπεζες θα επιστρέψουν ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% αυτών που πήραν. Για να αποδειχθεί ότι η κρίση για το κεφάλαιο μπορεί να γίνει μια ακόμη ευκαιρία αύξησης των κερδών του, δηλαδή «μονά - ζυγά» δικά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ