Κυριακή 29 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ξένα στρατεύματα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Στις 22 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στο Μοναχό η 6η συνάντηση των Προέδρων του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και της Αρμενίας, Σερζ Σαρκσιάν, με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας, για την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι παραπάνω χώρες αποτελούν την «ομάδα του Μινσκ», στα πλαίσια του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και επιδιώκουν εδώ και χρόνια την επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτού του αρμενικού «θύλακα», που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν κι έχει κηρύξει την «ανεξαρτησία» του. Να σημειωθεί πως το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν έχει επιλυθεί από το 1994, όταν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν επέγραψαν τη συμφωνία για την ανακωχή, που έβαλε τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν να καταλάβει το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μάλιστα, τότε το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο και άλλων 7 γειτονικών περιοχών με το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι Αρμένιοι έχουν καταλάβει αυτές τις περιοχές του Αζερμπαϊτζάν, ισχυριζόμενοι πως αυτό είναι αναγκαίο για να διατηρήσουν την οικονομική επιβίωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την εδαφική σύνδεσή του με την Αρμενία. Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν, ένα τεράστιο πρόβλημα ενός εκατομμυρίου Αζέρων προσφύγων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ταυτόχρονα, το Αζερμπαϊτζάν αρνείται να αποδεχτεί την απόσχιση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ζητώντας την τήρηση της αρχής της «εδαφικής ακεραιότητας», σε αντίθεση με την Αρμενία που προβάλλει την ανάγκη του σεβασμού της «αυτοδιάθεσης».

Οι τελευταίες συνομιλίες στο Μόναχο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πλευρών «ήταν εποικοδομητικές». «Επετεύχθη κάποια σημαντική πρόοδος», δήλωσε και ο Μπερνάρ Φασιέ, μεσολαβητής του ΟΑΣΕ, σε δημοσιογράφους έπειτα από τις συνομιλίες διάρκειας άνω των τεσσάρων ωρών. «Ταυτοχρόνως, εντοπίστηκαν κάποιες δυσκολίες», προσέθεσε ωστόσο. Ο Φασιέ σημείωσε ότι ο ίδιος και οι άλλοι δύο μεσολαβητές από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία θα προετοιμάσουν την επόμενη συνάντηση, αλλά δε διευκρίνισε τίποτα σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής της.

Νωρίτερα, ο Αζέρος Πρόεδρος δήλωσε καθαρά ότι εάν αποτύχουν οι συνομιλίες του Μονάχου «δε θα έχουμε άλλη επιλογή», τονίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν «έχει πλήρες δικαίωμα να απελευθερώσει τη γη του με στρατιωτικά μέσα». Επίσης, ο ίδιος σημείωσε πως οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν έφεραν αποτελέσματα. «Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η αδικία. Μέχρι πότε θα συνεχίζεται η παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δίκαιου; Τώρα επιδεικνύουμε τις καλές προθέσεις μας. Συμμετέχοντας στις συνομιλίες αυτές κάνουμε υποχωρήσεις κατά τη διάρκεια 15 χρονών» δήλωσε ο Αλίεφ.

Να σημειωθεί πως αυτές οι σκληρές δηλώσεις του Αλίεφ εμφανίστηκαν στο φόντο της τελευταίας καλυτέρευσης των αρμενο-τουρκικών σχέσεων.

Η Αρμενία θα αποχωρήσει από αζερικές περιοχές που κατέχει

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Euronews» στις συνομιλίες αποφασίστηκε η Αρμενία να αποχωρήσει από 6 από τις 7 περιοχές του Αζερμπαϊτζάν τις οποίες έχει καταλάβει.

Ωστόσο, οι δυνάμεις της θα παραμείνουν στο Λατσίν, διασφαλίζοντας τη σύνδεσή του με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ το καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ αφήνεται να αποφασιστεί αργότερα σε δημοψήφισμα, χωρίς να διευκρινίζεται το πότε. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ, στο σχέδιο προβλέπει πως στην περιοχή από την οποία θα αποχωρήσουν οι αρμενικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν «ειρηνευτικές δυνάμεις» του ΟΑΣΕ, από χώρες που θα επιλέξουν οι 2 εμπλεκόμενες στη διένεξη χώρες.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ