Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνες ποιητές στο Παρίσι

Δώδεκα Ελληνες ποιητές επέλεξε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το ΥΠΠΟ για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις «Κύκλος Ελληνικής Ποίησης» που θα γίνουν στο «Σπίτι της Ποίησης» στο Παρίσι (21/11-7/12). Πρόκειται για τους: Μιχάλη Γκανά, Βερονίκη Δαλακούρα, Κική Δημουλά, Δημήτρη Κρανιώτη, Χριστόφορο Λιοντάκη, Γιώργο Μαρκόπουλο, Αθηνά Παπαδάκη, Στρατή Πασχάλη, Τίτο Πατρίκιο, Μανώλη Πρατικάκη, Αντώνη Φωστιέρη, Θανάση Χατζόπουλο.

Η Κική Δημουλά, η πραγματικά μεγάλη - και όχι μόνο γυναικεία - «φωνή» της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, για... ολοφάνερους στους «κατοικούντες την Ιερουσαλήμ» λόγους, τρεις μήνες πριν, κατηγορηματικά απέκλεισε να συμμετάσχει στις παρισινές εκδηλώσεις, όπως εξάλλου δε δέχτηκε να παραστεί ως προσκεκλημένη στην παρουσίαση μιας ομάδας συγγραφέων στη Διεθνή Εκθεση της Φραγκφούρτης. Για να υπερκεραστεί η απουσία της από τις παρισινές εκδηλώσεις, η ποίησή της θα ακουστεί με ηχογραφημένες απαγγελίες της.

Σε πέντε βραδιές θα απαγγείλουν ποιήματά τους οι ίδιοι οι ποιητές, ενώ στα γαλλικά θα απαγγείλουν ηθοποιοί της «Comedie Francaise». Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν και αφιέρωμα στην «Αλεξάνδρεια του Κωνσταντίνου Καβάφη» στις 5/12.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής του ΕΚΕΒΙ Χρ. Λάζος, παρουσία του διευθυντή Γραμμάτων του ΥΠΠΟ, κ. Κορούλη, υπεραμύνθηκε των κριτηρίων της επιλογής των ποιητών, λέγοντας «δεν πρόκειται για στενή αξιολόγηση, όπως αυτής των βραβείων». Κύριο κριτήριο, κατά τον Χρ. Λάζο, είναι μια «ευρύτερη συναίνεση» περί αντιπροσωπευτικότητας, διαφορετικότητας των ποιητικών γενεών, ρευμάτων, του ύφους, κλπ. Ποιοι συναινούν με όλα αυτά; «Η συντεχνία με την καλή έννοια» των διανοουμένων, πανεπιστημιακών, κριτικών, των ίδιων των δημιουργών, είπε ο Χρ. Λάζος.

Τέλος, ο διευθυντής του ΕΚΕΒΙ θεώρησε ότι τον αδίκησαν με τη διαμαρτυρία που υπέγραψαν 30 ποιητές, κατηγορώντας τον για «αποκλεισμό» και «απαξίωση της σύγχρονης ελληνικής ποίησης» στη φετινή Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ