Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ρυθμίσεις για «πράσινη υπερκερδοφορία»

Με βάση τις αξιώσεις του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ το νομοθέτημα

Μετά την ...«πράσινη ανάπτυξη», ήρθε και η ώρα της «πράσινης ασυδοσίας» για την επίτευξη της «πράσινης υπερκερδοφορίας» των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων που αδημονούν να προσφέρουν στην ...κοινωνία γεμίζοντας ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά κάθε διαθέσιμη σπιθαμή εδάφους. Η κυβέρνηση παρουσίασε χτες, μετά τη σχετική συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο έρχεται στο τέλος του μήνα να ικανοποιήσει δύο βασικές αξιώσεις του μεγάλου ενεργειακού κεφαλαίου: Διαδικασίες - εξπρές για την αδειοδότηση και το ελεύθερο να στήσει τις εγκαταστάσεις του όπου θέλει. Για να τα κάνει πράξη η κυβέρνηση, παρεμβαίνει δραστικά στη διαδικασία αδειοδότησης και τροποποιεί το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Μ' αυτό τον τρόπο θα ξεμπλοκάρει πλήθος έργων ΑΠΕ, ενώ προσδοκάται ότι ο χρόνος αδειοδότησης θα μειωθεί από τα 3-5 χρόνια στους 8-10 μήνες.

Η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη έχουν λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τους τις αξιώσεις της αγοράς. Ενδεικτικά, στα κείμενά τους υιοθετούνται θέσεις που είχαν υποβληθεί από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων. Μάλιστα τα στάδια της διαδικασίας είναι και λίγο πιο ευνοϊκά, αλλά βασικά ίδια με αυτά που προτείνονταν στο κείμενο που είχε καταθέσει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ το Μάρτη του 2009 στο υπουργείο Ανάπτυξης. Υπάρχουν μέχρι και εκφράσεις «καρμπόν» από το εν λόγω κείμενο. Μέλη του Συνδέσμου είναι και θυγατρικές ξένων εταιρειών, όπως η GAMESA και η ENDESA. Ωστόσο, το «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι η διευκόλυνση μεγάλων επενδύσεων, π.χ. ισπανικών, που έχουν ανακοινωθεί με την επιφύλαξη της «βελτίωσης» του θεσμικού πλαισίου.

Μερικές από τις βασικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου προβλέπουν:

  • Τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, στη βάση ότι οι ΑΠΕ επιτρέπεται να χωροθετούνται καταρχήν παντού, με ελάχιστες εξαιρέσεις (περιοχές απόλυτης προστασίας, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α και υγρότοπους ενταγμένους στη συνθήκη ΡΑΜΣΑΡ). Προωθείται έτσι η άρση και των ελάχιστων εξαιρέσεων που προέβλεπε το υφιστάμενο πλαίσιο από την κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Επειδή όμως η κυβέρνηση είναι «ευαίσθητη» απέναντι στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, και προφανώς στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης υπέρ των ΑΠΕ που έχει σκοπό να ξεκινήσει το υπουργείο, προβλέπεται ότι το 50% του τέλους ΑΠΕ που σήμερα αποδίδεται στους ΟΤΑ, θα διοχετεύεται απευθείας στους κατοίκους των περιοχών όπου εγκαθίστανται έργα ΑΠΕ, μέσω μείωσης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Ετσι, για να διαμορφώνονται συνειδήσεις βάσει «χειροπιαστών» κερδών.
  • Συγχώνευση της διαδικασίας Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης με την Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων.
  • Χορήγηση άδειας παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όχι από το υπουργείο, με αποσύνδεσή της από την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
  • Δε θα χρειάζονται άδεια παραγωγής έργα ΑΠΕ μη όχλησης και χαμηλής. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα φωτοβολταϊκά και αιολικά ισχύος έως 700 KW.
  • Προωθείται η παράλληλη εξέλιξη των επιμέρους διαδικασιών αδειοδότησης.

Ορίζεται επίσης εθνικός στόχος το 20% της κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2020 (από 18%) και το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας. Η υπουργός απέκλεισε την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, παρά τις αναφορές, σε εκδήλωση της ΡΑΕ για τον υβριδικό σταθμό που φτιάχνει η ΔΕΗ στην Ικαρία, ότι θα έπρεπε να εξεταστεί το θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «πράσινη μετάβαση» φέρνει σε απόγνωση τον λαό (2022-06-24 00:00:00.0)
Προς «σαλαμοποίηση» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (2010-11-13 00:00:00.0)
Στη Βουλή το νομοσχέδιο ΑΠΕ (2010-04-23 00:00:00.0)
«Πλάτες» στους μεγαλοεπιχειρηματίες (2010-04-08 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις για «πράσινα» μεγάλα κέρδη (2009-12-04 00:00:00.0)
Εγγύηση ανάπτυξης η σίγουρη υπερκερδοφορία (2008-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ