Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
Διακανονισμός κατοχής

Η νέα διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στις 1 και 2/12/09 ήλθε μάλλον ως συνέχεια της αντίστοιχης του Ιούνη του προηγούμενου καλοκαιριού που ονομάστηκε από την ελληνική πλευρά Διάσκεψη της Κέρκυρας. Εκείνη η Διάσκεψη έγινε με κύριο αντικείμενο τις προτάσεις της Ρωσίας για ένα νέο σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη, που προκάλεσαν έντονες αμερικανικές αντιδράσεις. Η τωρινή έγινε με αφορμή την εξάμηνη λήξη της ελληνικής προεδρίας με συνέχιση των προηγούμενων αντιδράσεων που διακρίνουν τις διαφωνίες ισχυρών δυνάμεων για τον έλεγχο του πλανήτη.

Αυτό είναι το κύριο σημείο της ουσίας των Διασκέψεων που βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία και ρήξη με τα αίτια που οδήγησαν στη δημιουργία τους. Αυτά τα αίτια αναλύονται δεκαετίες πριν στον προηγούμενο αιώνα στη βάση της αντιπαλότητας μεταξύ των δύο συστημάτων του πλανήτη: Του καπιταλιστικού με επικεφαλής τις ΗΠΑ και του σοσιαλιστικού με επικεφαλής τη Σοβιετική Ενωση. Η τότε αντιπαλότητα εξελισσόταν στη βάση των υπέρογκων στρατιωτικών εξοπλισμών με κυρίαρχα τα πυρηνικά και τη διαμόρφωση της «ισορροπίας του τρόμου» για τον πλανήτη. Τότε με τις πρωτοβουλίες της σοβιετικής πολιτικής ειρήνης και τη συμπαράσταση του διεθνούς κινήματος ειρήνης υπήρξε η Τελική Πράξη του Ελσίνκι με σειρά συμφωνιών για την παγκόσμια ασφάλεια και με δραστικό περιορισμό των συμβατικών και πυρηνικών όπλων. Από αυτές προέκυψε η ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία της Ευρώπης) ως συνέχεια διπλωματικών προσπαθειών για την άμβλυνση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων και τον περιορισμό μέχρι εξάλειψη των πυρηνικών. Ηταν η εποχή που μεσουρανούσαν ειρηνιστικές πρωτοβουλίες διεθνούς εμβέλειας, όπως, π.χ., η «Πρωτοβουλία του Εξι» και που η στρατηγική του διεθνούς κινήματος ειρήνης συνοψιζόταν στις λέξεις: Ταυτόχρονος Ελεγχόμενος Παγκόσμιος Αφοπλισμός. Σημειωνόταν η ανάγκη ελέγχου ταυτόχρονης διάλυσης των στρατιωτικών συνασπισμών και των ξένων στρατιωτικών βάσεων από μια Επιτροπή Διεθνούς Κύρους προσωπικοτήτων υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και με συμφωνία ΗΠΑ - ΕΣΣΔ.

Παρατηρείτο ότι ενώ η σοβιετική πλευρά αποδεχόταν και πρωτοστατούσε προς αυτή την ολοκληρωτική ειρηνιστική κατεύθυνση, αντίθετα η πλευρά των ΗΠΑ υπό την επιρροή των γερακιών του Πενταγώνου ολιγωρούσε επιλέγοντας σημεία που κατά περίπτωση ωφελούσαν τα στρατηγικά της συμφέροντα που εντάσσονταν στο δόγμα της «καταστροφής της αυτοκρατορίας του κακού», όπως αποκαλούσαν τη Σοβιετική Ενωση. Ηταν κοινώς γνωστό και αποδεκτό από το διεθνές κίνημα ειρήνης, ανεξαρτήτως ιδεολογικών, θρησκευτικών, εθνικών, φιλοσοφικών και πολιτικών προελεύσεων, ότι η σοβιετική πλευρά ενίσχυε κάθε πρωτοβουλία ειρήνης σε αντίθεση με την αρνητική κατ' ουσία στάση των ΗΠΑ. Ηταν αυτό που λεγόταν ότι η Σοβιετική Ενωση έσερνε το χορό της ειρήνης.

Εχοντας αυτό το ιστορικό κατά νου διαπιστώνεται ότι εκείνος ο αγώνας για την παγκόσμια ειρήνη, που είχε ως βάση του τον ανταγωνισμό δυο αντίθετων κοινωνικών συστημάτων, καπιταλιστικό - σοσιαλιστικό, εκφυλίστηκε σε έναν ενδοϊμπεριαλιστικό ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό της ιμπεριαλιστικής καπιταλιστικής κατίσχυσης. Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ελευθερία, ειρήνη και πρόοδο της ανθρωπότητας μεγάλωσαν ανεξέλεγκτοι. Οι τωρινές Διασκέψεις του ΟΑΣΕ είναι μια προσπάθεια εσωτερικού διακανονισμού κατοχής του πλανήτη από ισχυρές δυνάμεις που φέρουν στα σπλάχνα τους την κρίση, την υποταγή, τη φτώχεια και τον πόλεμο. Αποτελούν την άρνηση εκείνης της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι που έδινε ελπίδες ειρήνης και πρόοδο στον άνθρωπο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ