Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου στον Κεραμεικό

Μια σημαντική δυνατότητα γνωριμίας με μια μορφή της Τέχνης στο Νησί της Επανάστασης είναι το Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου, που ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 9/12, στην αίθουσα της Ταινιοθήκης, «Λαΐς» (Κεραμεικός, Ιεράς Οδού 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου). Διοργανώνεται από την Κουβανική Πρεσβεία σε συνεργασία με τη «New Star» και τη συμμετοχή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με αφορμή και τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Ινστιτούτου Τέχνης - Κινηματογραφικής Βιομηχανίας Κούβας (ICAIC), του πρώτου πολιτιστικού οργανισμού που ιδρύθηκε από την Κουβανέζικη Επανάσταση το Μάρτη του 1959. Στην Ελλάδα βρέθηκε επίσημα προσκεκλημένος του φεστιβάλ ο σκηνοθέτης, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του ICAIC, ο Ιντελφόνσο Ράμος Βαλντές.

Στο ειδικό αφιέρωμα για τον Σαντιάγκο Αλβάρεζ σήμερα Κυριακή (από 6 μ.μ.) θα προβληθούν 11 μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες του, που έχουν βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ. Αυτές είναι:

1) Cerro pelado. Το όνομα του κα­ραβιού, που μετέφερε τους Κουβανούς αθλητές στο Πουέρτο Ρίκο για τους Ολυμπιακούς Παναμερικανικούς Αγώ­νες του 1968. Οι Κουβανοί αθλητές αρχικά εμποδίστηκαν ν' αποβιβα­στούν, αλλά κατάφεραν να σπάσουν τον αποκλεισμό και να κερδίσουν 11 χρυσά μετάλλια σε 22 αγωνίσματα.

2) Now. Μια καταγγελία της βίας και της καταπίεσης των φυλετικών μειονοτήτων στην Αμερική, επικεντρωμένη γύρω από τραγούδια της νέγρας τραγουδίστριας Λένα Χορν.

3) LBJ. Τα αρχικά του πρόεδρου Τζόνσον που παρουσιάζεται σαν υπεύ­θυνος για τις δολοφονίες των δύο Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

4) El tigre salto y mato... Morira... Morira. Ενα πορ­τρέτο του Χιλιανού τραγουδιστή Βί­κτορ Χάρα, που δολοφόνησε η χούν­τα του Πινοσέτ.

5) Hanoi Martes 13. Κινηματογραφημένο μια Τρίτη και 13 του 1967 στο Hanoi, περιγράφει μια συνηθισμένη μέρα των Βορειοκορεατών της εποχής.

6) Hasta la Victoria siempre. Ενας ύμνος για τον Τσε Γκεβάρα, που γυρίστηκε 48 ώρες μετά την είδηση του θανάτου του.

7) 79 primaveras. Η ζωή και το έργο του Χο Τσι Μινχ, που οδηγεί με την ισχυρή προσωπικότητά του τον αγώνα των Βιετναμέζων κατά του αμερικάνι­κου ιμπεριαλισμού.

8) El sueno del Pongo. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Jose Maria Arguedas. Το όνειρο ενός σκλάβου σχετικά με τον ίδιο και τον αφέντη του και η απονομή δικαιοσύνης.

9) Mi hermano Fidel. Ο Fidel Castro συνομιλεί με έναν 92χρονο που γνώρισε τον εθνικό ήρωα της Κούβας Jose Marti τη νύχτα της 11ηςΑπρίλη 1895.

10) El primer delegado. Αφιερωμένο στο πρώτο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας που έγινε το 1975, διατρέχει την Ιστορία του κόμματος, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση του Κουβανικού Επαναστατικού Κόμματος, το 1892, και την ανάμιξη σε αυτό του Jose Marti.

11) Solidaridad Cuba y Vietnam. Οι εκφράσεις αλληλεγγύης του κουβανικού λαού προς τον βιετναμέζικο.

Ο Αλβάρεζ δε γύρισε προσωπικά τις εικόνες των ντοκουμέντων του, αλλά αξιοποιεί οτιδήποτε πέσει στα χέρια του: Αφίσες, φωτογραφίες, αποκόμμα­τα εφημερίδων, παλιά ντοκιμαντέρ, σκηνές από άλλες ταινίες. Οδηγός στο μοντάζ του είναι η μουσική, απόλυτα εναρμονισμένη με τη ροή των εικό­νων: Συμφωνική μουσική, ποπ, τζαζ, λαϊκά τραγούδια, μπλουζ, ακόμα και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, δημι­ουργούν μια πανδαισία ήχων που αναπληρώνει το πολιτικό σχόλιο. Το τε­λικό αποτέλεσμα είναι ένας κινηματο­γράφος επαναστατικός σαν φόρμα και περιεχόμενο και μια μοναδική μαρτυ­ρία για τα πολλαπλά πρόσωπα του ιμ­περιαλισμού.

Γεννήθηκε στην Αβάνα το 1919. Σπούδασε Φιλοσο­φία και το 1942 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Είναι από το 1959 μέλος του Κουβανικού Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας και υπεύθυ­νος των εβδομαδιαίων λατινοαμερικάνι­κων επικαίρων, ενώ το 1961 αναλαμβά­νει το τμήμα ταινιών μικρού μήκους. Το 1976 εκλέγεται μέλος της Κουβανικής Βουλής. Πρόκειται για μια από τις φω­τεινές προσωπικότητες στο χώρο του αγωνιστικού ντοκιμαντέρ. Το πολυβρα­βευμένο έργο του έχει να επιδείξει μεγάλη ευρηματικότητα και μια συνεχή αναζήτη­ση νέων εκφραστικών μέσων στην υπη­ρεσία του πολιτικού μηνύματος.

Αύριο Δευτέρα 7/12, η ημέρα είναι αφιερωμένη στη Διεθνιστική Αλληλεγγύη Κούβας - Αφρικής με την προβολή τεσσάρων ταινιών, ανάμεσά τους και το σπάνιο Kangamba, μια επική ταινία που αναφέρεται στην αντίσταση των Κογκολέζων αγωνιστών με τη βοήθεια Κουβανών διεθνιστών στη διάρκεια οκτώ ημερών τον Αύγουστο του 1983, όταν επιχειρήθηκε η επέμβαση ξένης δύναμης υποστηριζόμενης από το καθεστώς του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Θα ακολουθήσουν έως την Τετάρτη άλλες 10 ταινίες (την Τετάρτη στις 9.30 μ.μ. οι «Στιγμές με τον Φιντέλ» και στις 10.30 μ.μ. «Η επέμβαση στον κόλπο των Χοίρων»).

Ολες οι προβολές ξεκινούν στις 6.30 μ.μ., ενώ υπάρχει ενιαίο εισιτήριο 7 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ