Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Να δοθούν οι αποζημιώσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των πυρόπληκτων

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των πυρόπληκτων
Να δοθούν οι αποζημιώσεις στους άμεσα πληγέντες για το χαμένο εισόδημα και το κατεστραμμένο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο με χρήματα τα οποία υπάρχουν τόσο στο λεγόμενο ταμείο αρωγής της ΕΕ όσο και στο Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων (ΤΑΠ), απαίτησε χτες η Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων Ηλείας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στον Πύργο. Παράλληλα κάλεσε τους πυρόπληκτους σε κινητοποίηση την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη στον Πύργο.

Οπως ανέφερε ο Γιώργος Καραπάνος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα και νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, «το τελευταίο διάστημα οι πυρόπληκτοι της Ηλείας και όχι μόνο, γίνονται μάρτυρες αποφάσεων που πάρθηκαν ή πρόκειται να παρθούν για τη διαχείριση των χρωμάτων, τόσο της ΕΕ, όσο και του Ταμείου Αλληλεγγύης. Για μεν τα πρώτα 89 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκε ότι ήδη έχουν καταβληθεί για διάφορες ενέργειες και σε διάφορους οργανισμούς (π.χ. ΟΤΕ - ΔΕΗ - Δήμους - Νομαρχία - Πυροσβεστική κλπ), για δε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας (διαθέτει 140 εκατ. ευρώ), υπάρχουν πληροφορίες ότι θα χρησιμοποιηθούν ως αρχικό κεφάλαιο για τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης της Ηλείας που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση».

Και πρόσθεσε: «Εμείς οι πυρόπληκτοι, που είδαμε το βιος μας να χάνεται μέσα σε λίγα λεπτά, δε θα δεχθούμε άλλον εμπαιγμό. Τα χρήματα και στις δύο περιπτώσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους πυρόπληκτους. Ολο το προηγούμενο διάστημα μπήκαμε μπροστά στον αγώνα τον πυρόπληκτων ζητώντας οι αποζημιώσεις να δοθούν στους άμεσα πληγέντες για το απολεσθέν εισόδημα και το κατεστραμμένο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο. Οι αγωνιστικές διαδικασίες που θα απαιτούν βελτίωση των συνθηκών ζωής μας και θα διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, θα πρέπει το επόμενο διάστημα να ενταθούν, γιατί από παχιά λόγια χορτάσαμε».

Σε ό,τι αφορά τη μικρομεσαία αγροτιά ο Στάθης Κούφης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Οινόης, επισήμανε: «Είναι φανερό πως χρήματα υπάρχουν. Γι' αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι με ζωοτροφές, με ευθύνη του κράτους. Τα χρήματα από το Ταμείο Αποκατάστασης Πυροπλήκτων και το ανάλογο Ταμείο Αρωγής της ΕΕ να δοθούν αποκλειστικά για αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τους μικρομεσαίους αγρότες, άσχετα αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς οι αποζημιώσεις που έχουν πάρει αντιστοιχούν στο 30% της πραγματικής ζημιάς και από αυτά έχουν δοθεί στους δικαιούχους στην καλύτερη περίπτωση μόλις το 50% - 60 %».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ