Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Μετά το χαράτσωμα προσφέρει «καρότο»

Το... «νοικοκύρεμα» του Δήμου Αθηναίων
Το... «νοικοκύρεμα» του Δήμου Αθηναίων
Στην πάγια τακτική όλων όσων, αφού έσυραν στις πλάτες του λαού χορό, όταν πλησίαζε η ώρα να ζητήσουν τη λαϊκή ψήφο φόρεσαν μανδύα αθώας περιστεράς, κατέφυγε χτες και ο δήμαρχος της Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλος. Ετσι, αφού τα προηγούμενα χρόνια χαράτσωσε τους δημότες με υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών, χτες, εμφανιζόμενος με... «κοινωνικό πρόσωπο» ανακοίνωσε, πριν καν συνέλθει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο, πως τα δημοτικά τέλη για το έτος 2001 θα παραμείνουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα στις κατοικίες, ενώ στα καταστήματα θα ανέβουν 3,8%.

Συγκεκριμένα, στην εξαετία της δημαρχίας του (1994 - 2000), οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες άγγιξαν το ποσοστό του 86,6%. Δηλαδή, από 245 δρχ./τμ που ήταν όταν πρωτοανέλαβε ο Δ. Αβραμόπουλος, έφτασαν στις 457δρχ./τμ. Την ίδια περίοδο, τα τέλη για τα καταστήματα αυξήθηκαν κατά 85,7%, που σημαίνει ότι από 905 δρχ./τμ, άγγιξαν τις 1.691 δρχ./τμ.

Χτες, όμως, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προχωρώντας σε μια κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας, ισχυρίστηκε ότι τα δημοτικά τέλη δε θα αυξηθούν το 2001 χάρη στη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, στη σύλληψη της εισφοροδιαφυγής, στη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου, στη μείωση των τοκοχρεολυσίων του δήμου από 800 εκατομμύρια το 2000 σε 442 εκατομμύρια δραχμές το 2001 και στην αύξηση της αποδοτικότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Μιλώντας για το θέμα στο «Ρ», ο Στ. Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», τόνισε: «Οι υπέρογκες αυξήσεις των προηγούμενων ετών, που ήταν πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, και τα ανταποδοτικά έργα τα οποία υποτίθεται ότι έγιναν, δεν ανταποκρίνονται σε καμιά περίπτωση σ' αυτά που πλήρωσε ο Αθηναίος πολίτης». Και συνέχισε: «Τα περισσότερα έργα που έχουν γίνει στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και στις μεγάλες λεωφόρους. Αντιθέτως, οι συνοικίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στους συγκεκριμένους τομείς».

Αντιπολίτευση στα λόγια

Ο Δ. Αβραμόπουλος χτες, καταφεύγοντας σε μια δημαγωγική αντιπολιτευτική τακτική, είπε ότι «η προσπάθειά μας αυτή θα είχε πολύ εντυπωσιακότερα αποτελέσματα και θα μας επέτρεπε να κάνουμε ακόμη και μείωση των τελών, αν η κυβέρνηση αναλάμβανε το μερίδιο που της ανήκει στη διαμόρφωση του κόστους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού της πρωτεύουσας».

Αντιπολίτευση στα λόγια, γιατί ο δήμαρχος της πρωτεύουσας δε διεκδίκησε ποτέ αύξηση της επιχορήγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον προϋπολογισμό - μόλις το 2,7% του συνόλου του. Δεν ανέφερε καν τα 100 δισ. δραχμές που του χρωστάει η κυβέρνηση από παρακρατήσεις των θεσμοθετημένων πόρων και προκύπτουν από τις οφειλές της κυβέρνησης από το 1990 μέχρι σήμερα. Δεν έχει κάνει καμιά ενέργεια για τα 40 δισ. δραχμές που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου - τη λεγόμενη «προίκα της Αθήνας».

Τέλος, σημειώνεται ότι 258 κτίρια του δημόσιου τομέα που είναι εγκαταστημένα εντός της πόλης των Αθηνών δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο δήμος να χάνει 2,5 δισ. κάθε χρόνο. Χρήματα τα οποία απλώς αρκέστηκε να αναφέρει στη συνέντευξη ο δήμαρχος, χωρίς ωστόσο να δείξει καμιά διάθεση διεκδίκησης αυτού του ποσού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ