Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψεύδη και συκοφαντίες του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 24

Απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατά της Αναθεώρησης του Αρθρου 24 στην απαράδεκτη επίθεση του κυβερνώντος κόμματος σε όσους αντιδρούν στην αναθεώρηση, που ανοίγει το δρόμο στην οικοπεδοποίηση των δασών

«Ας αφήσει το ΠΑΣΟΚ τη λασπολογία και την υποκρισία περί "διαλόγου". Το μόνο που μπορεί πλέον να κάνει είναι να αποσύρει την πρότασή του για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος». Αυτή ήταν η οργισμένη απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατά της Αναθεώρησης του Αρθρου 24 στην πρωτοφανή και απαράδεκτη επίθεση που εξαπέλυσε το κυβερνών κόμμα σε όσους αντιδρούν σε αυτήν την καταστροφική για το περιβάλλον αναθεώρηση, χαρακτηρίζοντάς τους «αποκλειστικούς και κατ' επάγγελμα προστάτες του περιβάλλοντος».

Τη χυδαία επίθεση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η πρωτοφανής μαζικοποίηση των αντιδράσεων. Η σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την προχτεσινή σύσκεψη, όπου συμμετείχαν πάνω από 180 συνεργαζόμενες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και άλλες οργανώσεις και φορείς, αλλά και πολλές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της ΤΑ, κλπ. Συγκεκριμένα, αφού αναφέρει ότι γύρω από το θέμα «καλλιεργούνται αδικαιολόγητες, περίεργες ή και σκόπιμες "παρεξηγήσεις"», ότι «κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία πολιτών και οργανώσεων για να προωθήσουν συντεχνιακά ή και προσωπικά συμφέροντα», ότι «αμφισβητούν την ίδια τη Βουλή», ότι «οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ διαστρέφονται και αλλοιώνονται συστηματικά», το κυβερνών κόμμα ζητάει «διάλογο» για την «πραγματική και όχι ρητορική και επιλεκτική προστασία του περιβάλλοντος».

Στην απάντησή της η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει τα εξής:

  • Το ΠΑΣΟΚ ψεύδεται, διότι γνωρίζει ότι η αντίθεσή μας στην πρότασή του ήταν και είναι πάνω στην αρμοδιότητα της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να ορίσει «την έννοια του δάσους και των δασικών εκτάσεων», θεωρώντας ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην επιστήμη της δασικής οικολογίας.
  • Το ΠΑΣΟΚ υποκρίνεται ότι επιδιώκει το διάλογο. Οι πάντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ποτέ δεν κάλεσε κάποιους κοινωνικούς φορείς να συζητήσουν, αλλά προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι στην εν κρυπτώ αναθεώρηση του άρθρου 24.
  • Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε, θα μπορούσε τουλάχιστον να συζητήσει με τους καθ' ύλην αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, το τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και το ΕΜΠ, τα οποία όταν πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων την προτεινόμενη από την κυβέρνηση αναθεώρηση, εκδήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους.
Σε όλους τους βουλευτές

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή, κοινή θέση όλων των φορέων που συμμετείχαν στην προχτεσινή ανοιχτή εκδήλωση ήταν η πλήρης αντίθεση στην πρόθεση αναθεώρησης των άρθρων 24, 94, 95 και 100, όπως αυτή προτείνεται από τον εισηγητή της πλειοψηφίας στη Βουλή. Τονίζει δε ότι οι συνεργαζόμενες οργανώσεις είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε αυτή την υπόθεση, κάνοντας χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την προάσπιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οσο διαρκούσε η εκδήλωση, αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, στον οποίο και επέδωσε και εξήγησε τις θέσεις των συνεργαζόμενων οργανώσεων. Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως αναφέρεται και σε σχετικό δελτίο Τύπου της οργανωτικής επιτροπής, πήρε την πρωτοβουλία της διανομής των κειμένων σε όλους τους βουλευτές.

Οι δασολόγοι

Την αντίθεσή της στην επικείμενη τροπολογία του άρθρου εκφράζει και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων, υπογραμμίζοντας ότι «η κοινωνία, η επιστημονική κοινότητα, ο κάθε πολίτης, πρέπει να πουν ΟΧΙ στην εξυπηρέτηση των κάθε λογής συμφερόντων, να πουν ΟΧΙ στην επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, να πουν ΟΧΙ στην τροποποίηση του άρθρου 24».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ