Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πάτησε» στη δράση κουκουλοφόρων για να εντείνει την καταστολή

Eurokinissi

Πεδίο άσκησης για την εφαρμογή σκληρών κατασταλτικών μέτρων, αποτέλεσε η προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων στα συλλαλητήρια που έγιναν χτες και προχτές, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Την Κυριακή και τη Δευτέρα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν τοποθετηθεί με αδιάκριτο τρόπο σε πολλά σημεία του κέντρου της Αθήνας δρώντας επιθετικά προς όλους όσοι βρίσκονταν στην περιοχή. Σε αρκετούς δρόμους και σταθμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ, αστυνομικοί προέβαιναν σε εξακρίβωση στοιχείων, αλλά και σε σωματικές έρευνες ελέγχοντας όσους είχαν τσάντες και σακίδια. Συνολικά, σε όλη τη χώρα, από το περασμένο Σάββατο μέχρι χτες, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 814 προσαγωγές και 143 συλλήψεις.

Στο χτεσινό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν η ΟΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητικές κοινότητες, σημειώθηκαν επεισόδια στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Πριν την έναρξη της πορείας έγινε πετροπόλεμος ανάμεσα σε ομάδες κουκουλοφόρων και δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Ρήγα Φεραίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χημικά και εφόδους προς τα Προπύλαια όπου ήταν ο κύριος όγκος της πορείας. Στη 1.30 το μεσημέρι, το συλλαλητήριο ξεκίνησε με κατεύθυνση τη Βουλή. Αργότερα επικράτησε ένταση και στο Σύνταγμα, όταν βόμβα «μολότοφ» εκτοξεύθηκε κατά των αστυνομικών δυνάμεων που φρουρούσαν το χώρο της Βουλής. Στο Σύνταγμα έγιναν ζημιές σε υποκαταστήματα τραπεζών, αλλά και ρίψεις χημικών από τους αστυνομικούς. Μετά τις 5 το απόγευμα επικράτησε ένταση στην περιοχή του Πολυτεχνείου, όπου ομάδες ατόμων εισέβαλαν στο κτίριο και επιτέθηκαν με εμπρηστικές βόμβες «μολότοφ» και πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με χημικά.

Στο νοσοκομείο ο πρύτανης

Με επίθεση ομάδων κουκουλοφόρων, οι οποίοι, αφού πρώτα διέρρηξαν την πόρτα της Πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, εισέβαλαν σε αυτό, χτυπώντας με ξύλα και λοστούς και τραυματίζοντας τον πρύτανη Χ. Κίττα και έναν φύλακα του κτιρίου, ξεκίνησαν τα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε την περασμένη Κυριακή.

Ο πρύτανης μεταφέρθηκε σε κανονικό θάλαμο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, μετά από χτύπημα στην αριστερή κροταφική χώρα, επήλθε ήπια εγκεφαλική διάσειση και ήπιο καρδιακό επεισόδιο. Τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθήνας επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, μεταφέροντάς του από πλευράς του ΚΚΕ ευχές για γρήγορη ανάρρωση. Μετά την επίσκεψη, ο Γ. Πρωτούλης σε δηλώσεις του τόνισε:

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον πρύτανη του καποδιστριακού ιδρύματος για τη θρασύδειλη επίθεση που δέχθηκε σήμερα. Αυτό το γεγονός δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση το λαϊκό κίνημα. Δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Είναι ένα γεγονός που έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα γεγονότων που έχουν στόχο την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και νέα μέτρα καταστολής απέναντι συνολικά στο λαϊκό κίνημα». Σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει με αυτούς που καταπατούν το άσυλο ο Γ. Πρωτούλης απάντησε: «Το ερώτημα μπορεί να απευθυνθεί σε εκείνες τις δυνάμεις, στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις που έβαλαν φρένο αυτή τη χρονιά για να μη συγκροτηθεί το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, για να μη γίνει ΕΦΕΕ».

Τραυματισμός δύο γυναικών

Η πορεία ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι. Οταν η διαδήλωση ήταν στη Σταδίου ομάδες κουκουλοφόρων προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα στην Ομόνοια και στη συνέχεια ανεβαίνοντας την οδό Σταδίου. Στην πλατεία Συντάγματος συνεχίστηκαν τα επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις. Δίκυκλα της Αστυνομίας περνούσαν με μεγάλη ταχύτητα μέσα από διαδηλωτές. Μία μοτοσικλέτα έπεσε πάνω στην 55χρονη Αγγελική Κουτσουμπού, τραυματίζοντάς την σοβαρά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν χτυπημένη στο κεφάλι και αιμορραγούσε από το αυτί. Επίσης, καταγγέλλουν ότι αστυνομικός χτύπησε γιατρό που προσπάθησε να την βοηθήσει. Από μοτοσικλέτα και πτώση στο δρόμο τραυματίστηκε και η δημοσιογράφος της «Αυγής», Ελλη Ζώτου. Πραγματοποιήθηκαν 289 προσαγωγές και 29 συλλήψεις. Μικροεπεισόδια σημειώνονταν μέχρι αργά το βράδυ γύρω από το Πολυτεχνείο. Ανάλογα συλλαλητήρια έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε επαρχιακές πόλεις.

Μαθητικές εκδηλώσεις

Εκατοντάδες μαθητές τίμησαν χθες το πρωί τη μνήμη του 15χρονου Αλέξη. Μαθητές σχολείων της Αθήνας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας συζήτησαν στα σχολεία τους, προχώρησαν σε συμβολικές κινητοποιήσεις, αποχές, διαδηλώσεις σε δήμους, συνοικίες και γειτονιές, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους ενάντια στην κρατική βία και την καταστολή, δηλώνοντας ότι θυμούνται και τιμούν τη μνήμη του συμμαθητή τους. Οπως προέκυψε και από τις χθεσινές δράσεις των μαθητών, η ανάγκη για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους παραμένει αίτημα αιχμής. Αυτές τις γνήσιες και ουσιαστικές διαθέσεις των μαθητών να τιμήσουν τη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, κάποιοι προσπάθησαν για άλλη μια φορά να τις χειραγωγήσουν και να τις κατευθύνουν σε κανάλια τέτοια που δε βοηθούν την οργή να ωριμάσει και να εξελιχθεί σε πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας.

  • Εντολή για σχηματισμό τριών δικογραφιών έδωσε στην Ασφάλεια ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωάν.Σακελάκος, για τα γεγονότα, κατά τη διάρκεια της πορείας την Κυριακή. Σύμφωνα με την εντολή, η Ασφάλεια πρέπει να σχηματίσει δικογραφία για την εισβολή ατόμων στο Πανεπιστήμιο και τον τραυματισμό του πρύτανη Χρήστου Κίττα. Ο Ι. Σακελάκος ζητά, επιπρόσθετα, να σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία για την υποστολή και το κάψιμο της σημαίας, από το κτίριο της Πρυτανείας και για τις φθορές που προκλήθηκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου. Τρίτη δικογραφία θα σχηματιστεί και για το ότι αστυνομικός της «Ομάδας Δ» χτύπησε με τη μηχανή του, μια γυναίκα στο Σύνταγμα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ