Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερολόγιο ΔΑΣ «Πάτρα Μπροστά»

Ενα ακόμη καλαίσθητο ημερολόγιο, το έκτο κατά σειρά, κυκλοφόρησε η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «Πάτρα Μπροστά», με θέμα την Αχαΐα στα χρόνια της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821, σε κείμενα - επιμέλεια του Βασίλη Λάζαρη και με την τυπογραφική φροντίδα του Αντ. Κ. Παπαντωνόπουλου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε μια ξεχωριστή για την ελληνική Ιστορία περίοδο, η οποία προσδιορίζεται από σκληρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εθνότητες, σε ομοεθνείς κοινότητες και σε κοινωνικές τάξεις.

Οπως σημειώνει προλογικά ο Β. Λάζαρης «το Εικοσιένα, αποτέλεσε για την περιοχή μας, όπως άλλωστε και για την υπόλοιπη Ελλάδα, αποφασιστικής σημασίας γεγονός. Στις 23 του Μάρτη αυτού του χρόνου ο πατραϊκός λαός με επικεφαλής τον ηρωικό τσαγκάρη Παναγιώτη Καραντζά χτύπησε τους ξένους τυράννους και τους υποχρέωσε να κλειστούν στο φρούριο της πόλης - παίρνοντας έτσι μέρος και εκείνος στη μεγάλη εξέγερση, που ο πρωταρχικός κοινωνικός χαρακτήρας της υπήρξε αναμφισβήτητος».

Το ημερολόγιο είναι εμπλουτισμένο με πλήθος ζωγραφικών πινάκων, σχεδιασμάτων και σκίτσων, που αναφέρονται σε γεγονότα και πρόσωπα της συγκεκριμένης επαναστατικής περιόδου. Περιέχει επίσης αποσπάσματα διαφόρων κειμένων, τα οποία προβάλλουν έντονα την εξιστορούμενη εποχή και μνημονεύει κατά χρονολογική σειρά καθοριστικά περιστατικά των ίδιων εκείνων χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ