Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ
Η ... «νόμιμη» και «παράνομη» αγορά

Με ...συστάσεις, που φυσικά δεν αγγίζουν την αιτία, «ξεπέταξε» ο ΟΗΕ το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας στη γενική του συνέλευση, όπου υιοθετήθηκε ψήφισμα για την «Επιστροφή ή αποκατάσταση των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες προέλευσής τους», μετά από σχετική πρόταση της Ελλάδας.

Το ψήφισμα μεταξύ άλλων: «Επιδοκιμάζει τα κράτη - μέλη, τους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς θεσμούς, τα μουσεία και την κοινωνία των πολιτών για τις προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων και χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία για την εκούσια επιστροφή αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν διακινηθεί παρανόμως». Κάνει λόγο για «δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την κρατική ιδιοκτησία πολιτιστικών αγαθών, μιας βάσης δεδομένων ορθών πρακτικών στον τομέα της επιστροφής και της αποκατάστασης των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες προέλευσής τους». «Αναγνωρίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών και της παράνομης απομάκρυνσής τους από τις χώρες προέλευσής τους, μεταξύ άλλων, μέσω της συνεργασίας σε νομικό επίπεδο».

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι ο ΟΗΕ δεν έχει καμία διάθεση να «ταράξει» την καπιταλιστική «αγορά» στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι και η βασική αιτία της πολιτισμικής λεηλασίας παγκοσμίως, αφού κινείται στο αστικό ιδεολογικό πλαίσιο περί «νόμιμης» και «παράνομης» κατοχής και διακίνησης, άρα δε θεωρεί καν πρόβλημα τις ιδιωτικές «συλλογές», είτε ατομικές, είτε μουσειακές. Αλλωστε η ΟΥΝΕΣΚΟ, που βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» του ΟΗΕ και είναι αρμόδια για την παγκόσμια κληρονομιά, μέσα στο 2009 έχει προχωρήσει σε «συνεργασίες» με μεγάλα μονοπώλια όπως η «Shell» και η «Google» για τη «διαχείριση» των μνημείων που εντάσσονται στον παγκόσμιο κατάλογο «προστασίας» της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μέσα από το παραπάνω πρίσμα, η ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, Π. Γερουλάνου, στη ΓΣ του ΟΗΕ δεν προσέφερε κάτι διαφορετικό. Χαρακτήρισε την απόφαση του ΟΗΕ «ως μαρτυρία της δέσμευσης των κρατών να εργαστούν μαζί για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου» και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πολιτιστική κληρονομιά συντρίβεται από το καπιταλιστικό κέρδος (2014-04-18 00:00:00.0)
Διμερείς συναντήσεις (2013-07-26 00:00:00.0)
Η Τουρκία διεκδικεί αρχαιότητες (2012-04-05 00:00:00.0)
Εν μέσω προεκλογικού ...θέρους (2007-07-10 00:00:00.0)
Ποιεί την νήσσαν... για την κλοπή αρχαιοτήτων (2005-12-30 00:00:00.0)
Επιστροφή στην πατρώα γη τους (1998-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ