Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αγωνιστικό αντάμωμα για την Παιδεία

Φοιτητές...

MotionTeam

Φοιτητές...
Τις διεκδικήσεις τους για την παιδεία των σύγχρονων αναγκών τους, πρόβαλαν χτες μέσα από μια μαχητική και μαζική κινητοποίηση μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, που αντάμωσαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Την συγκέντρωση που διοργάνωσαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Ενωση Γονέων Καλαμαριάς.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου ο Κ. Πιρίντσος, μιλώντας εκ μέρους του ΜΑΣ, αναφέρθηκε στη δράση που αναπτύσσεται όλο το τελευταίο διάστημα κόντρα στην πολιτική εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της φοιτητικής μέριμνας. Αναφέρθηκε στους αγώνες για να φύγουν οι επιχειρηματίες από τις σχολές. Κατήγγειλε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο μπήκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, με στόχο την οριστική του κατάργηση. Και ξεκαθάρισε ότι μονόδρομος για το φοιτητικό κίνημα είναι η οργάνωσή του, η ανάπτυξη αγώνων στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Η Στέλλα Χασάπη από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το πλαίσιο αγώνα των μαθητών που μπαίνουν στη μάχη οργανωμένα και περιφρουρημένα. Οι μαθητές μεταξύ άλλων παλεύουν για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν σχολείο, για να καταργηθούν τα φροντιστήρια. Διεκδικούν σχολείο για όλους τους μαθητές, ενιαίο και 12χρονο, με κοινά μαθήματα για όλους, που να μορφώνει πραγματικά και να διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Παλεύουν ώστε κανένας να μη βρίσκεται αντιμέτωπος με το φόβο της ανεργίας, τη μερική και ανασφάλιστη εργασία.

...και μαθητές στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

...και μαθητές στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Με τα πανό και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν ότι «η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες καταχτιέται», απαίτησαν «κάτω τα χέρια από το άσυλο το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό».

Σε άλλες πόλεις

Μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν χτες επίσης σε Κομοτηνή, Καβάλα, Φλώρινα, Γρεβενά, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη με μαζική συμμετοχή φοιτητών και μαθητών.

Στην Κοζάνη οι Σπουδαστές του ΤΕΙ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ, καταγγέλλοντας την απόφασή του να επιβάλει χαράτσι 300 ευρώ ως εγγύηση στους οικότροφους σπουδαστές των Εστιών.

Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο της Πάτρας, όπου πάνω από 15 σχολεία, 11 Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών και τρεις Επιτροπές Αγώνα Σπουδαστών πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στην Κεφαλονιά, όπου πολλά σχολεία πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους στο Αργοστόλι. Μαθητές και σπουδαστές έδωσαν δυναμικό αγωνιστικό παρών στον Πύργο και στην Καλαμάτα.

Στη Ρόδο λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών το χτεσινό συλλαλητήριο αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 2:30 το μεσημέρι, στο Πανεπιστήμιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ