Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρούσεις παρά τους διπλωματικούς ελιγμούς
  • Εντολή για παύση του πυρός από τις αυτόνομες περιοχές έδωσε ο Γιάσερ Αραφάτ
  • «Ανεπαρκή» κρίνει την απόφαση η ισραηλινή ηγεσία, που προχωρεί σε νέα μέτρα οικονομικής πίεσης

Με πέτρες και σφεντόνες ενάντια στον πιο σύγχρονο οπλισμό

Associated Press

Με πέτρες και σφεντόνες ενάντια στον πιο σύγχρονο οπλισμό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΛΚΙΛΙΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΓΑΖΑ.-

Συγκρούσεις, νεκροί και τραυματίες σημάδεψαν και τη χτεσινή ημέρα, παρά τους διπλωματικούς ελιγμούς στους οποίους επιδόθηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και να χαμηλώσει τους τόνους της αιματηρής αντιπαράθεσης που, μέχρι χτες βράδυ, είχε στοιχίσει τη ζωή 236 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 7.100 έχουν τραυματιστεί.

Εντολή να μην πυροβολεί κανένας Παλαιστίνιος μέσα από τις ζώνες που βρίσκονται υπό πλήρη παλαιστινιακή κυριαρχία, έδωσε χτες το απόγευμα, μετά το τέλος των καθιερωμένων προσευχών της Παρασκευής, ο Γιάσερ Αραφάτ. Το μήνυμα του Παλαιστινίου ηγέτη, ο οποίος τόνισε ότι οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ελέγξουν τη βία, μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Την ίδια στιγμή, όμως, νέες σφοδρές συγκρούσεις ξέσπαγαν στη Χεβρώνα, στην Καλκιλία, στο μεθοριακό φυλάκιο Κάρνι, της Γάζας, και στη Ραμάλλα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δύο Παλαιστίνιοι, ένας 14χρονος και ένας 16χρονος, έχασαν τη ζωή τους από σφαίρα στο κεφάλι, στη Χεβρώνα, ένας 17χρονος στο Κάρνι, και ένας Ιορδανός επισκέπτης στην Καλκιλία. Στη Ραμάλλα δεν αναφέρθηκαν νεκροί, αν και ο ισραηλινός στρατός έβαλλε με τεθωρακισμένα κατά κτιρίου, όπου ισχυρίζεται ότι δρουν ένοπλοι Παλαιστίνιοι.

Διόλου ήρεμα δεν κύλησε ούτε η περασμένη νύχτα. Ισραηλινά ελικόπτερα σφυροκόπησαν, μέχρις ότου επιτευχθεί ολοκληρωτική καταστροφή, την έδρα των ειδικών δυνάμεων του Γιάσερ Αραφάτ, F17 στη Γάζα, ενώ δύο Παλαιστίνιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από σφαίρα στο στήθος στην Ιεριχώ, ενώ προσπαθούσαν να απομακρύνουν ενόπλους που αντάλλασσαν πυρά με Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Πράξεις» ζητά το Ισραήλ


Associated Press

«Ανεπαρκές» χαρακτήρισε η ισραηλινή ηγεσία το μήνυμα, για κατάπαυση του πυρός από τις αυτόνομες περιοχές του, Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, επί της ουσίας, αφήνει το ελεύθερο στους ενόπλους (που το Ισραήλ επιμένει ότι είναι μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης που συνεργάζεται με τη Φατάχ που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ) να δρουν στις ζώνες που βρίσκονται υπό κοινή ισραηλινο-παλαιστινιακή ή υπό ισραηλινή κυριαρχία μόνο. Στην ανακοίνωση δε, δίνεται απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι οι ένοπλοι δε βρίσκονται, απαραίτητα, υπό τον πλήρη έλεγχο του Αραφάτ.

Με μία δεύτερη ανακοίνωση, ο Εχούντ Μπαράκ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Παλαιστινίου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για ανάπτυξη, έστω και άοπλης, διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή, εμφανίζεται θετικός στην ανάπτυξη δύναμης διεθνούς επιτήρησης σε περίπτωση που επιτευχθεί κάποια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Επίσης, ο Μπαράκ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα παρακράτηση της παράδοσης των φόρων που το Ισραήλ συγκεντρώνει από τα κατεχόμενα εδάφη και υποχρεούται, σύμφωνα με τη συμφωνία του Οσλο, να παραδίδει στην Παλαιστινιακή Αρχή. Κατά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η κίνηση αυτή αποτελεί άλλο ένα μέτρο άσκησης πίεσης προς τον Γιάσερ Αραφάτ.

καπνοί βγαίνουν απο μια περιοχή της Ραμάλλα

Associated Press

καπνοί βγαίνουν απο μια περιοχή της Ραμάλλα
Πάντως, χτες, ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε, για άλλη μια φορά, να αναλάβει ευθύνες, διαψεύδοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του όλες αυτές τις βδομάδες, περί «συγκρατημένης και μελετημένης χρήσης αληθινών πυρών». Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το σοβαρό τραυματισμό της φωτογράφου του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Associated Press», Γιόλα Μονακχόβ, την περασμένη βδομάδα, στη Βηθλεέμ. Παρ' όλα αυτά, δεν απάντησε στις δηλώσεις της Μονακχόβ, που τραυματίστηκε στην κοιλιά, ότι πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από ισραηλινό στρατιώτη ενώ βρισκόταν δίπλα σε μόλις 5 Παλαιστινίους νεαρούς, ισχυρισμός που καταρρίπτει τα περί χρήσης αληθινών πυρών μόνο από θέση αυτοάμυνας, και ακόμη και τότε, με στόχο τα άκρα.

Δηλώσεις Ιβανώφ ανάλογα με τον συνομιλητή

Υπέρ της ανάπτυξης μιας διεθνούς δύναμης προστασίας του παλαιστινιακού λαού τάχθηκε, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, σε αντίθεση με τις δηλώσεις που έκανε μία μέρα νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον Εχούντ Μπαράκ, όπου είχε στηρίξει την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς την έγκριση του Ισραήλ. Οι δηλώσεις του Ιβανόφ έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αμπντούλ Ιλάχ Κχατίμπ, μετά το πέρας συναντήσεων που είχε με την ιορδανική ηγεσία στο Αμμάν. Ο Ιβανόφ τόνισε ότι «η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όλη την περιοχή» και συμφώνησε με την ιορδανική πλευρά που κατηγόρησε το Ισραήλ για υπερβολική χρήση βίας και για παραβίαση κάθε δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού!

Βομβιστική επίθεση κατά Βρετανού

Επιβεβαίωσε το βρετανικό προξενείο στο Ριάντ, το θάνατο ενός Βρετανού και τον τραυματισμό της συζύγου του, από έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητό τους, στο κέντρο της σαουδαραβικής πρωτεύουσας. Οι σαουδαραβικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ενόχων, αποφεύγοντας να κάνουν εκτιμήσεις για τα αίτια της επίθεσης, που τόσο οι βρετανικές όσο και οι αμερικανικές αρχές απέδωσαν, έστω και ως εικασίες, σε εξτρεμιστές ισλαμιστές, συνδέοντας το περιστατικό με την ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ