Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΕΤΝΑΜ - Η.ΠΑ
Ο «σκοπός» αγιάζει τα μέσα...

Ο Μ.Κλίντον με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ

Associated Press

Ο Μ.Κλίντον με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ
ΠΟΛΗ ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ.-

Η δεύτερη ημέρα της χαρακτηριζόμενης από διεθνή ΜΜΕ ως «ιστορικής» επίσκεψης Κλίντον στο Βιετνάμ σημαδεύτηκε από μία «συμφιλιωτική» ομιλία του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Βιετνάμ, μπροστά από το άγαλμα του Χο Τσι Μινχ - που όμως, χάρη στην «απροσεξία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατάλαβαν πολύ λιγότεροι από όσους έπρεπε εκ των 600 παριστάμενων και του κοινού που τον άκουσε από την τηλεόραση σε απευθείας μετάδοση.

Ο Κλίντον μίλησε για κοινά δεινά του πολέμου, «μοιρασμένο πόνο», στον πόλεμο «που εμείς λέμε "πόλεμο του Βιετνάμ" και εσείς λέτε "πόλεμο με την Αμερική"», είπε ο Κλίντον. Υποσχέθηκε ένα «λαμπρότερο μέλλον από ό,τι το παρελθόν», στους ανθρώπους της πόλης όπου πριν 25 χρόνια τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έστελναν θάνατο. Ο Κλίντον κάλεσε για «άνοιγμα» του Βιετνάμ, τόσο σε «οικονομικό» όσο και σε «κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο». Κάτι που όπως μεταδίδουν οι απεσταλμένοι των ειδησεογραφικών πρακτορείων ήταν η επωδός του και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ, Τραν Ντουκ Λουόνγκ, όσο και με τον πρωθυπουργό Φαν Βαν Κάι. Η απάντηση που έλαβε, όπως δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Κλίντον σε δημοσιογράφους, ήταν ότι οι απόψεις των δύο πλευρών διαφέρουν σημαντικά σε ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ή η ίδια η έννοια της δημοκρατίας.

Τηρώντας τα προσχήματα, ο Κλίντον δήλωσε πως «δε θέλουμε και ούτε θα έπρεπε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας και τα ιδανικά μας σε εσάς».

Το ζήτημα των αγνοουμένων του πολέμου αναφέρθηκε επίσης από τον Κλίντον (των 1.992 Αμερικανών και των 300.000 Βιετναμέζων...).

Ο Κλίντον στάθηκε στο ζήτημα της βελτίωσης των διμερών σχέσεων (επανέναρξη διμερούς εμπορίου, 1994, διπλωματικών σχέσεων το 1995 και σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας νωρίτερα εφέτος). Την άποψή του υπογράμμισαν οι αρκετές, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις, εμπορικές συμφωνίες που υπεγράφησαν στο περιθώριο της επίσκεψης Κλίντον - αξιοσημείωτα, μία από τις μεγαλύτερες ήταν αυτή της Boeing (εταιρίας που παρήγε και τα βομβαρδιστικά της πολεμικής αεροπορίας τα χρόνια του πολέμου...) για την πώληση τριών 777 στην Vietnam Airlines.

Η «γκάφα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πολλοί Βιετναμέζοι είπαν ότι βρήκαν «ενδιαφέρουσα» την ομιλία Κλίντον, ωστόσο το τραγελαφικό της υπόθεσης ήταν ότι πολλοί προτίμησαν να την ακούσουν στα αγγλικά ή να περιμένουν το σχολιασμό της στη μητρική τους γλώσσα. Και αυτό διότι ο μεταφραστής που επέλεξε να στείλει μαζί με τον Αμερικανό Πρόεδρο το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ διά της τοπικής του πρεσβείας μετέφραζε από τα αγγλικά σε διάλεκτο του Νότιου Βιετνάμ (!), με αποτέλεσμα πολλοί να μην καταλαβαίνουν ή να μπερδεύονται από τις διαφορές των εννοιών...

Ενα «παραλειπόμενο» που αποκαλύφθηκε χθες είναι ότι ένας Βιετναμέζος-Αμερικανός που είχε φυλακιστεί 6 χρόνια επειδή έριξε με αεροπλάνο φυλλάδια αντικομμουνιστικού περιεχομένου στην πόλη Χο Τσι Μινχ και είχε κάνει μια ανάλογη ρίψη στην Αβάνα επανέλαβε το «κατόρθωμα» μια μέρα πριν την επίσκεψη Κλίντον. Οι κάτοικοι της πόλης Χο Τσι Μινχ ανέφεραν ότι ένα μικρό αεροπλάνο πέταξε φυλλάδια που καλούν για «ανατροπή της κομμουνιστικής κυβέρνησης» και εξαφανίστηκε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ