Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Φυτέψτε»... φωτοβολταϊκά στα χωράφια

Θα εγκαθίστανται σταθμοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας

Νέους δρόμους για την περαιτέρω συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής ανοίγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω της υποτιθέμενης πολιτικής τής πράσινης ανάπτυξης. Στο σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προβλέπεται ότι θα μπορούν να εγκαθίστανται και σε γη υψηλής παραγωγικότητας σταθμοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή βασικά φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Μέχρι τώρα δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, δηλαδή σε παραγωγικά χωράφια.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε λίγο ούτε πολύ καλεί πλέον τους αγρότες να σταματήσουν να καλλιεργούν και να φυτέψουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης. Ομως αυτό δεν είναι ούτε αγροτική ανάπτυξη, ούτε πράσινη ανάπτυξη. Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και η αποδέσμευση των επιδοτήσεων οδηγεί την εγκατάλειψη των αγροτικών καλλιεργειών και ο έλεγχος υγείας της νέας ΚΑΠ και η επόμενη αναθεώρηση θα εντείνουν αυτό το κακό. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται τώρα να διαδώσει το όραμα των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών και διάφοροι καλοθελητές διαδίδουν ότι έτσι οι αγρότες θα εξασφαλίσουν εισόδημα και μάλιστα χωρίς κόπο. Πρωτεργάτης στο να επιτραπεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών ήταν και η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία μάλιστα ζητάει ένα μεγάλο ποσό από το 50% της επιδότησης που κόβεται στον καπνό από το 2010 να πάει για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.

Από την άλλη, η φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει ελπίδα να φτιάξει φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, αφού απαιτούνται και ίδια κεφάλαια. Αυτές τις πράσινες «μπίζνες» δεν μπορεί να τις κάνει η φτωχομεσαία αγροτιά η οποία θα εξωθείται εκ των πραγμάτων εκτός αγροτικής παραγωγής και τη γη της θα τη συγκεντρώσουν μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες που θα μπορούν να κάνουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες και να πάρουν και τις σχετικές επιδοτήσεις. Το θέμα είναι ότι αντί να στηριχθεί η μικρομεσαία αγροτιά και η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Φαίνεται πως και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν την ενδιαφέρει η ανάπτυξη της παραγωγής αγροτικών προϊόντων που να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, να είναι ποιοτικά και φτηνά. Δεν την ενδιαφέρει η επάρκεια και η αυτάρκεια της χώρας σε αγροτικά προϊόντα σε μια εποχή όπου το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο έχει φτάσει σε αστρονομικά ύψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ