Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόγραμμα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων

Συνεχίζεται η «γύρα» του υπουργού Οικονομικών, που τώρα αναζητά έσοδα και από πωλήσεις των τελευταίων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Δημόσιο

Για λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε οδυνηρές ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων, δεσμεύτηκε, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, χτες ο υπουργός Οικονομικών σε παρουσίαση που έκανε σε «θεσμικούς επενδυτές» στο Λονδίνο. Αφήνοντας κατά μέρος τις γενικότητες που χρησιμοποιούσε ως τώρα, όταν αναφερόταν στα μέτρα της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και φορώντας «ιρλανδικό κοστούμι», υποσχέθηκε γενικευμένες ανατροπές παντού. Μπροστά στο ακροατήριο των κερδοσκόπων, ο υπουργός φέρεται ότι:

  • Εξήγησε ότι η μείωση των επιδομάτων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% - όπως εξάγγειλε την προηγούμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός - ισοδυναμεί με πραγματική μείωση των ονομαστικών αποδοχών στο δημόσιο τομέα κατά 4%.
  • Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει αύξηση των έμμεσων φόρων.
  • Δήλωσε ότι ξεκινά πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
  • Ξεκαθάρισε ότι με πλειοψηφία 160 εδρών στη Βουλή, η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να περάσει από τη Βουλή το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.
  • Ανέφερε ότι θα εξισωθούν τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, με αποτέλεσμα να βοηθηθεί σημαντικά η διαδικασία συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
  • Υποσχέθηκε ότι το έλλειμμα του δημοσίου φέτος θα διαμορφωθεί τελικά στο 8,7% του ΑΕΠ, έναντι 9,1% που προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Στην προσπάθειά του να πείσει τους τραπεζίτες για τη δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, επιστράτευσε μέχρι και την ανυπόληπτη ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στα συνδικάτα.

Μιλώντας, προχτές στη Γαλλία, σε ξένους δημοσιογράφους ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οσο για το χρέος, που έχει μία δυναμική που μας ανησυχεί πολύ, θα αρχίσει να μειώνεται σε σχέση με το ΑΕΠ από το 2012. Ενα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά μεγαλύτερη συνεισφορά θα προέλθει από τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων». Σε σχετική ερώτηση, ποιες ιδιωτικοποιήσεις προτίθεται να κάνει, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «αφορά στη μείωση της κρατικής συμμετοχής σε πολλές κρατικές επιχειρήσεις, τράπεζες, ή άλλες, ωστόσο το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο». Με τις δηλώσεις αυτές αποδεικνύεται πόσο σαθρή και δημαγωγική ήταν η κριτική που ασκούσε το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, στην κυβέρνηση της ΝΔ στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Οχι μόνο δεν προτίθενται να επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως υποκριτικά διακήρυτταν τότε, αλλά σκοπεύουν να ξεπουλήσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο ό,τι έχει εναπομείνει από τη δημόσια περιουσία στις τράπεζες και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Λόγος γίνεται για μετοχές που διαθέτει το κράτος στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στα ΕΛΠΕ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΥΑΘ (όπου εκκρεμεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης που είχε ξεκινήσει η ΝΔ), στην ΕΥΔΑΠ, στο αεροδρόμιο των Σπάτων, κ.λπ. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Τράπεζα Αττικής.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα επικριτικά σχόλια για τη χώρα μας από τον ευρωπαϊκό και διεθνή Τύπο. Σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» διερωτάται «τι θα συμβεί στην ΕΕ εάν ένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης πτωχεύσει;». Χαρακτηρίζει την Ελλάδα χώρα «βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στο χρέος», αναφερόμενο όχι μόνο στο χρέος των ομολογιακών εκδόσεων, αλλά πρωτίστως έναντι των ξένων εταιρειών, κυρίως στους κλάδους των εξοπλισμών και της Υγείας. Εκφράζει, επίσης, την άποψη ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν πως η ΕΕ θα μείνει άπραγη, καθώς, υπό το φόβο των τριγμών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι μάλλον απίθανο η ΕΕ να αφήσει την Ελλάδα να πτωχεύσει και να διακινδυνεύσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

  • Σε κλιμάκωση της τακτικής, με στόχο την απόσπαση ακόμα μεγαλύτερων κερδών από το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου και κλιμάκωση των πιέσεων για παραπέρα σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και για την επιτάχυνση του βηματισμού προχωρούν τα κέντρα και οι ενώσεις συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις συνεχείς «διαβεβαιώσεις» από τον υπουργό Οικονομικών, οι μεγαλορεντιέρηδες του χρηματοπιστωτικού οίκου «Στάνταρ εν Πουρ» προχώρησαν, με τη σειρά τους, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Στο σχετικό ραπόρτο σημειώνουν ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι δύσκολο από μόνα τους να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του κρατικού χρέους. Επίσης, ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες «αντιμετωπίζουν εγχώρια εμπόδια που θα χρειαστεί επίμονη προσπάθεια επί σειρά ετών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ