Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Τωρινή και μελλοντική επένδυση το ΣΚΑΚΙ

Με την ευκαιρία των εσωτερικών πρωταθλημάτων στα σχολεία και τους προκριματικούς του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος που θα ακολουθήσουν, απευθύνομαι στους γονείς και στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των σχολείων που θα λάβουν μέρος στους παραπάνω σχολικούς αγώνες και τους συμβουλεύω ότι με τη συμμετοχή τους κάνουν μια τωρινή και μελλοντική επένδυση!

Ακόμα και οι μαθητές-τριες που δεν πήραν ούτε ένα βαθμό σε σκακιστικούς αγώνες ή που δεν κατάλαβαν ορισμένα δύσκολα σημεία των μαθημάτων σκακιού που κάνουν στο σχολείο, ακόμα κι αυτοί, λοιπόν, είναι κερδισμένοι: Μάθανε κάπως να πειθαρχούν, να συγκεντρώνονται, να προσαρμόζονται στους κανονισμούς, στο αθλητικό δίκαιο και γενικά στην αγωνιστική διαδικασία.

Προσπάθησαν να ξεχωρίσουν την ώρα της αταξίας με την ώρα της προσοχής και της σοβαρότητας. Επίσης, προσπάθησαν να ελαττώσουν την αυξημένη «κινητικότητά» τους.

Το σκάκι είναι ευεργετικό σε όλες τις ηλικίες. Ειδικά στις μικρές ηλικίες βοηθάει πολύ στον εντοπισμό και την εξάλειψη ορισμένων αδυναμιών, όπως η ατολμία, η παθητικότητα, η μη διεκδίκηση, η έλλειψη μικρής - αλλά χρήσιμης - επιθετικότητας κ.ά.

Ας δούμε όμως τη λύση της άσκησης β' της 20.12.09.

Λευκά: Ρε1, Βθ1, Αε8, Ιη6 (4). Μαύρα: Ρθ3, Πβ4, Αθ2, Στρ. ζ5, η4, η3 (6). Παίζουν τα λευκά.

Εδώ ένας βιαστικός παίκτης θα μπορούσε να δει το σχέδιο: 1. Βζ1 + η2 2. Βδ3+ η3 3. Βζ5+ Πη4 4. Ιζ4+ Ρθ4 5. Βθ5+ ματ. Υπάρχει όμως, η κίνηση 2...Αη3+! και ο μαύρος βγάζει βασίλισσα στην επόμενη. Ας δούμε τώρα το σωστά μελετημένο σχέδιο του λευκού, ο οποίος παρασύρει τα κομμάτια του μαύρου στα τετράγωνα που εκείνος θέλει. Τελικά, το ματ θα γίνει με δύο απανωτές θυσίες, βασίλισσας και αξιωματικού! 1. Αγ6! Πβ1+ 2. Ρε2! ΠχΒ 3. Αη2+! (Προσέξτε, εδώ είναι υποχρεωτικό - «φορσέ» - να πάρει τον αξιωματικό). 3...ΡχΑ 4. Ιζ4+ Ρη1 5. Ρε1! Τώρα, πάλι «φορσέ» πρέπει να παίξει το πιόνι η3, όλα τ' άλλα κομμάτια του μαύρου είναι «ακίνητα»! 5...η2 6. Ιε2+ ματ!!

Μήπως δεν είναι έτσι κι αυτή τη φορά; Μήπως δε γίνεται ματ; Πράγματι, είναι ανεξάντλητο το σκάκι! Ο φίλος της στήλης και ισχυρός σκακιστής Νίκος Ιωαννίδης μάς λέει ότι πρόκειται για μία υπέροχη σπουδή του Τρόιτσκι και ο μαύρος δεν παίζει 2...ΠχΒ, αλλά 2... Πη1!! Ακολουθεί ένας κυκεώνας συνδυασμών και καταλήγει η σπουδή σε ισοπαλία!

* Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου παίζει ο μαύρος, που έχει να αντιμετωπίσει 3 επιπλέον πιόνια του λευκού. Τι έπαιξε και τι αποτέλεσμα έφερε;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ