Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα πιάτο φαΐ...

«

Ενα πιάτο φαγητό για όλους», είναι το ...όραμα Εκκλησίας και Δήμου Αθηναίων, που υπέγραψαν χτες μνημόνιο συνεργασίας και «ιερής συμμαχίας» για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων, όπως άποροι, άστεγοι, κακοποιημένες γυναίκες και χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Και το «σέρβιραν» με περίσσια πρόκληση, θέλοντας να δείξουν, δήθεν, ότι υπάρχουν κάποιοι που ενδιαφέρονται γι' αυτούς τους ανθρώπους. Αν, λοιπόν, το όραμα του δημάρχου, Ν. Κακλαμάνη, και του αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου, είναι η ανακούφιση των απόρων με ένα πιάτο φαΐ, των αστέγων με ένα προσωρινό κατάλυμα, η ανάγκη των απόρων είναι η δυνατότητα να επιβιώνουν οι ίδιοι αξιοπρεπώς, των αστέγων να κοιμούνται σε χώρο που αξίζουν και μπορούν να συντηρούν.

Αυτήν την ανάγκη, δεν μπορεί να καλύψει καμία «φιλανθρωπία» που εκδηλώνεται στο πλαίσιο ενός συστήματος που το ίδιο είναι η αιτία για την ανέχεια, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία, αφού βασίζεται στην ανθρώπινη εκμετάλλευση για να μπορεί να επιβιώνει και να ισχυροποιείται. Στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης του συστήματος, εντάσσονται τέτοιες και άλλες πρωτοβουλίες που έχει λάβει κατά καιρούς ο Δήμος Αθηναίων, όπως, για παράδειγμα, το Κοινωνικό Παντοπωλείο (για την ...αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας), το Κοινωνικό Φαρμακείο (για την παροχή φαρμάκων σε άτομα που ζουν σε απόλυτη εξαθλίωση), την Αθηναϊκή Αγορά (για το ντύσιμο απόρων και μάλιστα με περισσευούμενα επώνυμα ρούχα, όπως προκλητικά και χυδαία είχε επισημανθεί από χείλη της Διοίκησης του Δήμου). Πρωτοβουλίες που όχι μόνο δεν απέφεραν αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα συντηρούν την ανέχεια και την εξαθλίωση, ενώ εξιλεώνουν το σύστημα και την πολιτική που τις αναπαράγει.

Ετσι, χτες, με έπαρση, ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του πρώτου ξενοδοχείου των φτωχών στην Αθήνα, μέσα στο 2010. «Δε θα είναι μεγάλης δυναμικότητας, αλλά θα είναι μια αρχή», είπε ο Ν. Κακλαμάνης. Τι κι αν ο ίδιος στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και στο δήμο, που θέλει τα λαϊκά στρώματα να επιβαρύνονται συνεχώς με χαράτσια για υπηρεσίες που «απολαμβάνουν», προωθώντας στην ανταποδοτικότητα και την ιδιωτικοποίηση; Στόχος είναι να εξυπηρετήσουμε τον συνάνθρωπο που υποφέρει...


Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ