Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φριχτό τέλος!

Πριν 60 χρόνια, στις 17 Δεκέμβρη 1949, στη θέση Μηλιά στην κορυφογραμμή ανάμεσα Αρτοτίνα και Αργύρια Φθιώτιδας, προδομένοι και κυκλωμένοι από τμήματα στρατού, χωροφυλάκων και ΜΑΥδων, με επικεφαλής τον ταγματάρχη Φλώρο, άφησαν την τελευταία τους πνοή οι: Δρόσος Κεφαλάς, Θανάσης Καλαμπόκας, Νίκος Γεράνης, Κώστας Κόκλας, Κώστας Κραβαρίτης και Γιάννης Ζερμπίνος.

Την προηγούμενη μέρα πιάστηκαν κοντά στη Γραμμένη Οξυά, ο βαριά τραυματίας Παντελής Τσολάκης και η νοσοκόμα του Μαρία Κραβαρίτη και εκτελέστηκαν επί τόπου. Λίγες μέρες πρωτύτερα προδομένοι, σκοτώθηκαν σε γιάφκα οι: Γιάννης Μαγκλάρας, Κώστας Κραβαρίτης, Νίκος Κόκκινος και Ηλίας Τσέτσος που είχαν έρθει απ' τα Αγραφα να συνδεθούν με τους παραπάνω. Επίσης, εκείνες τις μέρες, πάλι με προδοσία, σκοτώθηκε ο Μήτσος Χαρίσης και ο γιος του Κώστας Χαρίσης.

Ολοι αυτοί ήταν οι τελευταίοι αντάρτες του ΔΣΕ στη Ρούμελη. Τους πρόδωσε ο Μήτσος Αντωνίου απ' τα Αργύρια, υπεύθυνος της οργάνωσης του χωριού, ο οποίος έσωσε το κεφάλι του...

Τα κορμιά των αγωνιστών έμειναν άταφα. Τα κεφάλια τους κόπηκαν και εκτέθηκαν στο παζάρι της Σπερχειάδας. Στο νεκροταφείο της κωμόπολης, η ΠΕΑΕΑ έστησε Μνημείο τους.

Αντί για στεφάνι στον τάφο τους, προσφέρουμε, μέσω ΚΟ «Ριζοσπάστη», στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 200 ευρώ.

Χρήστος Ραχιώτης

Γιώργης Μωραΐτης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ