Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με γκρεκάνικα και ψυχή

Κύριοι φορείς της παράδοσης της «γκρεκάνικης» γλώσσας, που είναι ακόμα ζωντανή στις δυο ελληνόφωνες κοινότητες του Σαλέντο (με 9 ελληνόφωνα χωριά και 40.000 περίπου κατοίκους) και της Καλαβρίας (με άλλα τόσα χωριά αλλά πολύ λιγότερο πληθυσμό), είναι σήμερα τα ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, ποιητικό, «τραγουδιστό» γλωσσικό ιδίωμα που διασώζει αρχαία στρώματα της ελληνικής γλώσσας, με νεότερες ιταλικές προσμείξεις και το οποίο υπηρετείται με εξαιρετικό τρόπο και αφοσίωση από το συγκρότημα «Ghetonia» (Γειτονία) του Σαλέντο. Το συγκρότημα, κομίζοντας τη μαγεία και την ψυχή αυτών των τραγουδιών, θα πραγματοποιήσει τρεις εμφανίσεις στην «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός, τηλ: 2103474074), από 8 έως 10 Γενάρη.

Πυρήνας της «Γειτονίας», αλλά και της συνολικότερης ζωντανής σκηνής του Σαλέντο, η φωνή του Roberto Licci (τραγούδι, κιθάρα) , αφηγητή - τροβαδούρου, που «γνώρισε τους ποιητές» και ήρθε σε επαφή με τους τελευταίους της παλιάς γενιάς. Τον πλαισιώνουν νεότεροι μουσικοί, οι Salvatore Cotardo (σαξόφωνο, κλαρίνο), Emmanuele Licci (κλασική κιθάρα, φωνή), Admir Skurtaj (ακορντεόν), Antonio Cotardo (φλάουτο), Franco Nuzzo (ταμπορέλο, κρουστά), Giorgio Vendola (κοντραμπάσο). Μαζί τους στην «Αυλαία» και κάποιοι από τους Ελληνες μουσικούς που συγκινήθηκαν βαθιά από τα θλιμμένα τους τραγούδια, έτσι όπως γίνεται είκοσι χρόνια τώρα.

  • Στην «Αυλαία», από τις 14/1 και κάθε Πέμπτη (Γενάρης και Φλεβάρης), θα εμφανίζονται οι «Εncardia». Με κιθάρες, ντέφια, ακορντεόν, φυσαρμόνικες, καστανιέτες, μαντολίνα και νταούλια, με τραγούδια, χορούς και θρύλους του ιταλικού νότου, υπόσχονται εκρηκτικές νύχτες γεμάτες κέφι, χορό, συγκίνηση. «Ενα παραμύθι ακόμα...» τιτλοφορείται η μουσικοχορευτική παράσταση του γνωστού συγκροτήματος που θα «ξεδιπλωθεί» σε επτά βραδιές. Ασυγκράτητοι μουσικοί και αεικίνητες χορεύτριες τραγουδούν, χορεύουν και ανασυνθέτουν μουσικές και τραγούδια ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας. Κάθε βραδιά θα είναι διαφορετική, καθώς στη σκηνή μαζί με το συγκρότημα θ' ανεβαίνουν κατά περίπτωση ξεχωριστοί φίλοι και συνεργάτες. Προσκεκλημένοι τους θα είναι οι Νίκος Ξυδάκης, Καίτη Κουλλιά, Κώστας Θωμαΐδης, Βασίλης Λέκκας, o καραγκιοζοπαίχτης Ιάσων Μελισσηνός, το θέατρο κούκλας «Κιβωτός Μύθων» και ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, συμμετέχοντας αποφασιστικά σε βραδιές μουσικοχορευτικής μέθεξης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ