Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματική «αναθέρμανση»

ΡΙΑΝΤ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Στο Κάιρο έφτασε, χτες, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊζάλ προκειμένου να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ. Στη συνέχεια, επρόκειτο να μεταβεί, εντός της ημέρας, στη Δαμασκό, για συζητήσεις με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, ο οποίος, μία μέρα νωρίτερα, δέχτηκε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Επίκεντρο όλων αυτών των επαφών φαίνεται ότι είναι η προετοιμασία του εδάφους ενόψει της προαναγγελθείσας «νέας πρωτοβουλίας» της Ουάσιγκτον, που διαρρέει ότι εκπονεί «πλαίσιο εγγυήσεων για την επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών».

Την ίδια ώρα, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των διαδηλωτών της Free Gaza March για να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση επιμένει στην άρνησή της. Επέτρεψε την είσοδο σε 92 από αυτούς, μεταξύ των τακτικών μετακινήσεων που επιτρέπονται στη Ράφα για τους Παλαιστινίους. Επίσης επιτράπηκε η είσοδος στην πρωτοβουλία «Viva Palestina», με επικεφαλής τον Βρετανό βουλευτή, Τζορτζ Γκάλογουι, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, «κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας εθνικής συμφιλίωσης βρίσκονται η «Φατάχ» και η «Χαμάς», εκτίμησε ο πολιτικός ηγέτης της δεύτερης. Ο Κχάλεντ Μασχάαλ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ριάντ και υποστήριξε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα στις επαφές που βρίσκονται πάντα σε εξέλιξη στο Κάιρο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ